Direct naar artikelinhoud
Kunst

Vlaming herkent de Vlaamse Meesters niet

Tafereel uit het Lam Gods.Beeld MSK Gent

Vlamingen hebben weinig kaas gegeten van de Vlaamse Meesters, zo blijkt uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen. Daarom trekt minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), die van de herwaardering van Breugel, Rubens en Van Eyck zijn stokpaardje heeft gemaakt, opnieuw geld uit om de Vlaming warm te maken voor de grote drie: liefst 1 miljoen euro.

Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de Vlamingen het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck niet herkent. Slechts één op de vijf vindt dat de Vlaamse Meesters een sterke troef zijn om buitenlandse bezoekers naar Vlaanderen en Brussel te lokken.

"In de hele wereld zijn ze jaloers op onze Vlaamse Meesters: tijdloze iconen van creativiteit, innovatie en schoonheid", betreurt Weyts. "Ik wil de Vlamingen fier maken op die eeuwenoude traditie van vakmanschap, die tot op vandaag blijft voortleven."

Weyts ondersteunt al lang projecten waarbij de Meesters als culturele ambassadeurs worden uitgespeeld. Daarvoor trekt hij in totaal 25 miljoen euro uit. "Maar internationale promotie kan maar succes hebben als de Meesters ook in eigen land tot leven komen."

De campagne werd gisteren gelanceerd in de Brusselse Kapellekerk, waar Pieter Bruegel de Oude begraven ligt. In de kerk zijn tien bruegeliaanse figuren tot leven gewekt.

Hoe is het met uw kennis van de Vlaamse Meesters gesteld? Doe hieronder de test: