Tsjetjseense Syriëstrijder verwondt 5 cipiers bij incident in gevangenis Hasselt: cipiers voeren actie

Gevangenis van Hasselt © Belga

Een 37-jarige Tsjetsjeense Syriëstrijder heeft woensdagnamiddag in de gevangenis van Hasselt bij een zwaar incident vijf cipiers verwond.

Een 37-jarige Tsjetsjeense Syriëstrijder heeft woensdagnamiddag in de gevangenis van Hasselt bij een zwaar incident vijf cipiers verwond. Dat schrijft Het Belang van Limburg donderdag en ACOD-vakbondsman Kristof Muyters bevestigt het. ‘De man was overgebracht vanuit Brugge. Hij stond bekend als extreem agressief en woensdagavond was het al prijs. De vijf betrokken cipiers zijn meteen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis overgebracht, ‘ vertelt Muyters.

De aard van de kwetsuren is nog niet bekend. Volgens Muyters zullen enkele slachtoffers een tijdje werkonbekwaam zijn. De dader verbleef in Brugge op de afdeling verhoogde veiligheid. Daar had hij ook al moeilijkheden veroorzaakt. In de strafinrichting van Hasselt zou hij normaal gezien op de deradicaliseringsafdeling worden ondergebracht, maar dat was nog niet het geval. Hij werd geplaatst in een strafcel op de beveiligde afdeling om hem te kunnen observeren.

Bij de bedeling van de maaltijden liep het woensdag om 16.30 uur mis. De vakbond zal het personeel donderdag toespreken. De cipiers zijn de besparingen op het personeel beu, waardoor de veiligheid in het gedrang komt.

Personeel draait op zondagsregime

Het personeel in de gevangenis van Hasselt draait donderdag op zondagsregime. Er zijn geen activiteiten voor de gedetineerden en bezoek is niet toegelaten. Het personeel staat enkel in voor de medische zorg en voor de bedeling van de maaltijden. Dat melden de vakbonden ACOD en ACV.

Aanleiding voor deze beslissing is het incident van woensdagnamiddag waarbij een Tsjetsjeense Syriëstrijder vijf cipiers verwondde. De man was nog maar enkele dagen vanuit de afdeling verhoogde veiligheid in Brugge naar Hasselt overgebracht, maar bij de maaltijdbedeling woensdag rond 16.30 uur liep het serieus uit de hand.

Het personeel in Hasselt is misnoegd. ‘Ze besparen maar op personeel waardoor de veiligheid in gedrang komt. Nu is er dus een serieus incident gebeurd. We worden uitgemolken als een koe’, vertelt ACOD-vakbondsman Kristof Muyters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content