"Dader aanslag Nice toonde sinds kort belangstelling voor radicale jihadistische beweging"

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, toonde sinds recent interesse voor de radicale jihadistische beweging. Dat heeft de procureur van de republiek in Parijs François Molins gezegd. De dader heeft de aanslag ook goed voorbereid.
AFP or licensors

Het onderzoek naar de aanslag in Nice is volop aan de gang, maar de procureur gaf vanmiddag al een korte stand van zaken. 

Zo zou de dader tussen sinds 1 en 13 juli op het internet gezocht hebben naar informatie over de festiviteiten rond de Franse nationale feestdag, alsook naar video's van dodelijke ongevallen. Uit zijn zoekopdrachten blijkt ook dat hij naar liederen zocht die door IS als propaganda worden gebruikt en naar recente terroristische aanslagen, zoals die in de homoclub in Orlando. Op zijn computer werden ook foto's van Charlie Hebdo gevonden, foto's van lijken alsook foto's die gelinkt zijn aan de radicale islam zoals strijders met de vlag van IS.

Het lijkt er steeds meer op dat de man recent is geradicaliseerd. Zo liet de man sinds acht dagen voor de aanslag zijn baard groeien. Tegen vrienden zei hij dat uit religieuze overwegingen te doen. Hij zou daarnaast ook hebben gezegd dat hij niet begreep waarom terreurgroep IS geen eigen grondgebied zou kunnen hebben.

Hoewel de terreurgroep zaterdag de aanslag in Nice opeiste, is er vooralsnog geen aanwijzing dat de dader trouw was aan IS of dat hij banden had met individuen uit de terreurgroep. Uit het onderzoek blijkt dus alleen dat hij een "duidelijke en recente" belangstelling toonde voor de radicale jihadistische beweging, aldus de procureur.

"Goed voorbereid"

De procureur stelde ook dat de aanslag met voorbedachte rade is gepleegd én goed voorbereid was. Zo ging de dader op 4 juli een vrachtwagen huren voor de week van 11 juli. Hij haalde de vrachtwagen af met een cheque van 1.600 euro. In de dagen voor de aanslag ging de man ook meerdere keren naar de Promenade des Anglais. Dat is ook te zien op camerabeelden. Op de telefoon van de man werden ook selfies gevonden vanop de promenade. Voor de aanslag stuurde hij ook een sms naar een van de zes personen die nu in voorhechtenis zitten. 

Bij de aanslag in Nice kwamen 84 mensen om het leven. 71 van de 84 dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd. 52 lichamen zijn al vrijgegeven aan de families om begraven te worden. 74 gewonden verblijven nog steeds in het ziekenhuis. 28 van hen verblijven op de intensieve zorg, 19 verkeren in kritieke toestand.

Meest gelezen