Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Papieren draagtassen zijn helemaal niet beter voor het milieu dan zakken van plastic.Beeld Thinkstock

De Britse premier May dreigt de steun in haar kabinet te verliezen. Nederlanders hebben moeite om zich te integreren in Vlaanderen. We hebben veel minder controle over onze gezondheid dan we denken. En pleegt De slimste mens plagiaat?

In het nieuws

1. May verliest steun voor 'no-deal' brexit

De Britse premier Theresa May dreigt de steun in het kabinet kwijt te raken voor haar plan om te kiezen voor een 'no-deal' brexit als de EU haar niet tegemoetkomt in haar zogenoemde Chequers-plan. Dat schrijft The Times op basis van niet nader genoemde bronnen.

2. In Temse zijn de kaaien gekaapt met "een geur van vriendjespolitiek"

Het mooiste publieke plekje van Temse is sinds kort in privébezit. Het resultaat van bijzondere toevalligheden en 150.000 euro steun van de gemeente aan een vriend van de schepen van Financiën. "Tja, ik ken die man al van in de kleuterklas."

3. "Ik parkeerde mijn auto aan het station en bleef de hele voormiddag zitten": deze jongeren doen alsof ze studeren

Elk jaar zien psychologen in het hoger onderwijs studenten die in hun eigen leugens verstrikt zijn geraakt. Terwijl de omgeving een verhaal van schone schijn te horen krijgt, vallen hun studies volledig stil. Maar de bom, die barst onvermijdelijk. "Mezelf graag zien lukt niet meer."

4. Commissie onderzoekt vierde klacht over kandidaat-rechter, Trump sluit niet uit dat hij nominatie intrekt

De Amerikaanse Senaatscommissie onderzoekt nog een vierde beschuldiging over wangedrag tegen kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh. Dat meldt NBC News. Amerikaans president Donald Trump, die Kavanaugh voordroeg, sluit intussen niet uit dat hij op die beslissing terugkomt.

Brett Kavanaugh.Beeld AFP

5. "Veel Nederlanders hebben moeite om in Vlaanderen te integreren"

Nederlanders zijn een wandelende meningenfabriek. Belgen zijn te zeer op zichzelf. Mick Matthys, die als Oost-Vlaming al meer dan 40 jaar in Nederland woont, doorploegt in een nieuw boek de wederzijdse vooroordelen. "Ik heb mijn accent bewust veranderd."

6. Plastic zakken vervangen door papier? Ook dat heeft destructieve gevolgen

Om het milieu te beschermen schakelen winkelketens massaal over van plastic op papieren boodschappentassen. Niet doen, zeggen experts, want voor zogenaamde ecologische papieren tassen worden in Scandinavië vele hectaren oerbossen gekapt.

7. Deze vogel van 3 meter groot liep tot 1.000 jaar geleden nog rond

De wetenschap is eruit: dit is de grootste vogel die ooit heeft geleefd. Het is de Vorombe titan, een uitgestorven olifantsvogel die tot duizend jaar geleden leefde op Madagaskar. Volgens het gezaghebbende Britse Zoology Institute komt daarmee een eind aan een al decennia woedende discussie tussen wetenschappers. 

De olifantvogel.Beeld AFP

Aan het koffieapparaat

1. Pleegt De slimste mens plagiaat?

De populaire Vier-quiz De slimste mens ter wereld wordt beschuldigd van plagiaat. Zo lijken de sciencefictionbeelden waarmee de kandidaten werden aangekondigd wel erg goed op andere, bestaande creaties.

2. "We houden onszelf voor de gek. We hebben veel minder controle over onze gezondheid dan we denken"

Vergeet wat artsen en goeroes u vertellen: we hebben nauwelijks invloed op hoe we oud worden. Laat los, die fixatie op uw gezondheid, adviseert Barbara Ehrenreich.

3. Dat Geert Bourgeois ‘taxkut’ zegt, in plaats van ‘tax cut’, maakt vlaamsparlement.tv niet sexyer

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over de nieuwe zender vlaamsparlement.tv (42 bij Telenet, 279 bij Proximus). "Sexy? Daar slaagde 'Studio Parlement' wat minder goed in. Al had Geert Bourgeois het wel consequent over een 'taxkut'."