Direct naar artikelinhoud
Hasselt

Vijf cipiers gewond na aanval van agressieve Syriëstrijder in gevangenis Hasselt

De gevangenis van Hasselt.Beeld Belga

Gisteren verwondde een 37-jarige Tsjetsjeense Syriëstrijder vijf cipiers in de gevangenis van Hasselt. Dat deed hij tijdens de bedeling van avondmaaltijden. De cipiers mochten intussen het ziekenhuis verlaten. Het personeel draait na het incident vandaag op zondagsregime. 

De man was nog maar net overgeplaatst vanuit de gevangenis van Brugge -die overigens strenger beveiligd is - en was bekend om zijn agressief gedrag. Dat bevestigt ACOD-vakbondsman Kristof Muyters: "De man was overgebracht vanuit Brugge. Hij stond bekend als extreem agressief en gisterenavond was het al prijs. De vijf betrokken cipiers zijn meteen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis overgebracht." 

Onrust bij cipiers

Het voorval veroorzaakt heel wat onrust bij de cipiers. Die zijn intussen actie aan het voeren. Kristof Muyters zegt dat de staking zeker 24 uur zal aanhouden: "We doen vandaag enkel het hoogstnoodzakelijke." 

De bewegingen voor de gedetineerden zijn daardoor zeer beperkt. De cipiers staan alleen in voor de medische zorg en de maaltijden. Wandelingen zijn niet toegelaten en ook bezoek is niet mogelijk. Zelfs advocaten mogen de strafinrichting niet binnen.

In de Hasseltse correctionele rechtbank zijn vandaag noodgedwongen twee rechtszaken uitgesteld, omdat de gedetineerden door het zondagsregime niet vanuit de gevangenis werden overgebracht.

Deradicaliseringsafdeling 

De dader verbleef in Brugge op de afdeling verhoogde veiligheid. Daar had hij ook al moeilijkheden veroorzaakt. In de strafinrichting van Hasselt zou hij normaal gezien op de deradicaliseringsafdeling worden ondergebracht, maar dat was nog niet het geval. Hij werd geplaatst in een strafcel op de beveiligde afdeling om hem te kunnen observeren.

Bij de bedeling van de maaltijden liep het gisteren om 16.30 uur mis. De vakbond zal het personeel vandaag toespreken. Het personeel in Hasselt is misnoegd. "Ze besparen maar op personeel waardoor de veiligheid in het gedrang komt. Nu is er dus een serieus incident gebeurd. We worden uitgemolken als een koe", aldus ACOD-vakbondsman Kristof Muyters.