Mensenrechtenraad richt commissie op die vervolging tegen Myanmar moet voorbereiden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er komt een commissie die bewijzen moet verzamelen van mensenrechtenschendingen en inbreuken tegen het internationaal recht door de autoriteiten in Myanmar tegen de moslimminderheid Rohingya. Dat heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vandaag beslist. Zo kunnen de daders ooit voor het gerecht worden gedaagd. De Mensenrechtenraad veroordeelde Myanmar ook wegens het geweld tegen de Rohingya. Een resolutie in die zin kreeg groen licht: 35 landen stemden voor, 7 onthielden zich en China, de Filipijnen en Burundi stemden tegen.

Volgens de woordvoerder van de VN-Mensenrechtenraad is het de eerste keer dat besloten wordt tot de oprichting van een dergelijke commissie. De raad roept de regering van Myanmar op VN-medewerkers tot het land toe te laten.

De beslissing komt er nadat een onafhankelijke commissie van de VN eind augustus met een rapport naar buiten kwam. Daarin stelde ze dat de militaire leiding in Myanmar zich voor een internationale rechtbank moet verantwoorden voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tegen de Rohingya. De onderzoekers spraken over "vreselijke mensenrechtenschendingen en mishandelingen" in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan.

De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd in Myanmar. Sinds augustus 2017 vluchtten honderdduizenden leden van de minderheid naar buurland Bangladesh voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar. Zo'n tienduizend mensen kwamen om het leven. De VN bestempelen de repressie als "etnische zuivering", wat de regering van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi ontkent.

Het Internationaal Strafhof opende medio september ook al een vooronderzoek naar vermoedelijke deportatie van de Rohingya door Myanmar naar buurland Bangladesh. Een vooronderzoek is de eerste stap in een proces dat kan leiden tot een formeel onderzoek van het Strafhof, en, eventueel, aanklachten.

Bron: Belga