Direct naar artikelinhoud
Technologie

De eerste vliegende auto ter wereld ontdekt u in Antwerpen

De eerste vliegende auto ter wereld..Beeld Bob Van Mol

"Tomorrow is unstoppable", klinkt de scifibaseline van het vierdaagse technologiewalhalla in Antwerpen. Na twee dagen alleen voor professionals, opent SuperNova dit weekend zijn deuren voor iedereen. Kan je daar echt een testvlucht maken met de eerste vliegende auto?

Aanschouw de Belgische innovatie

SuperNova moet niet alleen de angst voor nieuwe technologie wegnemen, de beurs moet ook de basis leggen voor een ecosysteem waarin nieuwe bedrijven met innovatieve ideeën de ruimte en vooral het geld krijgen om te groeien. Tijdens de eerste twee dagen (op donderdag en vrijdag) kregen vijftig scale-ups, dat zijn start-ups in een volgende fase van hun groei, kans om investeerders van hun innovatie te overtuigen.

U kunt zelf kennismaken met alle ondernemers op de Tech Fair. Ga bijvoorbeeld zeker eens langs bij Cegeka. Daar kunt u het op een speelgoed autoracebaan opnemen tegen een computer. Die heeft in enkele honderden trainingsuren geleerd met welke snelheid hij best door de bochten racet.

Of maak kennis met Creative Therapy. Die spin-off van Ugent creëerde een interactieve mat die kinderen helpt revalideren door ze Tetris te laten spelen. Bij Cyborg zie je hoe de gamingindustrie en de filmwereld samensmelten tot de meest gedetailleerde virtualreality-ervaring die je al zag.

Racen tegen een AI-duim.Beeld Bob Van Mol

De toekomst is virtueel

Wie brilt en lenzen heeft, kan voor zijn uitstap naar SuperNova best voor die laatste optie kiezen. In ongeveer de helft van de zestien locaties zult u verleid worden om in een virtuele wereld te stappen. 

Zij het die van René Magritte, om veertig van zijn surrealistische meesterwerken te bewonderen, of die van Mies van der Rohe. Dankzij het Brusselse collectief CREW stapt u met futuristische bril en blauwe schoenovertrekken het Barcelona Paviljoen binnen.

Mag het allemaal net iets actiever? Dan moet u in het Sportpaviljoen zijn. Belgische pionierbedrijven zoals Raven uit Zaventem laten iedereen kennismaken met de toekomst van sporten in virtual reality. U bent bij deze gewaarschuwd, uw dienaar voelde zijn hoofd nog tollen na al die VR.

U kan in datzelfde Sportpaviljoen ook kennismaken met ZwiftDat online wielerspel zorgt ervoor dat professionals zoals Thomas De Gendt, Serge Pauwels en Edward Theuns hun conditie in de winter moeiteloos onderhouden.

'We moeten niet bang zijn voor robots, we moeten ermee leren samenwerken'
Robotica-expert Bram Vanderborght (VUB)
Een VR-wandeling door Brussel.Beeld Bob Van Mol

Leer samenwerken met robots?

Robotica-expert Bram Vanderborght (VUB) kan het niet voldoende herhalen: "We moeten niet bang zijn voor robots, we moeten ermee leren samenwerken." U zult tijdens uw bezoek tal van robots ontmoeten.

Hebt u bijvoorbeeld al een een cocktail gedronken die gemixt werd door mens en machine? De barmannen van Bar Genius hebben aan Yuka, een industriële robotarm, een elegante partner. In het 2050 paviljoen zie je hoe Colosus, een mobiele 3D-printer razendsnel objecten print die meer dan drie meter hoog kunnen zijn.

De robot die cocktails maakt.Beeld Bob Van Mol

Zullen we ooit nog ziek zijn?

Technologie en gezondheid vormen duidelijk een huwelijk voor de toekomst. In het MAS ziet u verdieping per verdieping hoe sensoren, artificiële intelligentie en virtual reality ons gezond moeten houden. Zo leert Patronus, een bedrijf binnen de Chronos-groep, dat fobieën perfect te behandelen zijn met behulp van virtual reality. Of het nu gaat om een panische angst voor liften of een spinnenfobie.

Ook in de Techpeditie, de pop-upinstallatie van Imec, het grootste onderzoekscentrum van Europa, krijgt gezondheid veel aandacht. Enkele onderzoekers maakten een prototype van een smartwatch die het zweetniveau van ons lichaam meet. Of registreert u wanneer u de meeste stress ervaart. Imec denkt dat dit soort technologie kan helpen om burn-outs sneller op te sporen.

De barmannen van Bar Genius hebben aan Yuka, een industriële robotarm, een elegante partner

Het lijkt op het eerste gezicht een absurde combinatie, maar zelfs onze kleren zullen ons in de toekomst kunnen vertellen hoe (on)gezond ons lichaam eraan toe is. Zo kan je in het modepaviljoen kennis maken met verschillende werken van Jasna Rokegem. De mode-ontwerpster droomt van een kledingstuk dat kan vertellen – en zelfs voorspellen – hoe het met ons gaat.

Op SuperNova vindt u het kledingstuk 'Exaltation', dat is een enorme kraag die via een headset reageert op hersenactiviteit. Zodra iemand zich zenuwachtig voelt, zal de kraag zijn gezicht verstoppen.

Testvlucht met vliegende wagen?

Een van de trekpleisters op de technologiebeurs is de Pal-V Liberty Sport. Dat is de eerste vliegende wagen ter wereld, gebouwd door het Nederlandse bedrijf Pal-V. Vooraleer u aan een testvluchtje denkt, de gyrocopter mag nog niet de lucht in.

"We zijn nog druk bezig met de certificering", zegt een vertegenwoordiger van Pal-V aan de stand, "dat duurt minstens zes jaar." Om u te helpen dromen maakte het bedrijf een slim marketingfilmpje dat toont hoe je later op Antwerpen Deurne vliegt om van daaruit de stad in te rijden. Files blijven dus verzekerd met een vliegende wagen van minstens 299.000 euro.

Wie echt eens met de voeten van de grond wil, zoekt dan ook best zijn gading in de drone-hal. Daar kunt u de laatste generatie drones in actie zien. Er zijn ook verschillende workshops waarin u verschillende types kunt uitproberen.

Het dashboard van de vliegende auto.Beeld Bob Van Mol

SuperNova, hoe zit dat praktisch?

Zaterdag en zondag is SuperNova open voor het publiek van 10 tot 18 uur. Er wachten 120 interactieve installaties op 16 locaties. Daarnaast worden ook verschillende workshops georganiseerd. De organisatoren mikken op 15.000 bezoekers. U kunt dus best op tijd komen om al te lange wachtrijen te vermijden. Toegang is gratis. Meer info op supernovafest.eu