Direct naar artikelinhoud
Geneeskunde

Werkt 'kusje erop' ook bij brandwonden? "Het zou een goedkoop medicijn kunnen zijn"

Werkt 'kusje erop' ook bij brandwonden? "Het zou een goedkoop medicijn kunnen zijn"
Beeld Thinkstock

Een kusje erop: kinderen leren dat dat helpt na het openhalen van een knie tijdens het spelen. Maar of het ook brandwonden kan genezen? Dat gaan het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken.

Het idee dat speeksel genezende en antibacteriële eigenschappen heeft, komt wel degelijk bij de kleinere verwondingen vandaan. Snij je je vinger, dan steek je die automatisch in je mond om het bloeden te stoppen en de pijn te verzachten. Ook is bekend dat wondjes in de mond sneller genezen en minder littekens achterlaten dan een wond in de huid.

Maar of speeksel ook effectief is bij brandwonden, is nog niet eerder onderzocht, stelt de Brandwonden Stichting. Dromen over wat het zou kunnen betekenen voor de behandeling van patiënten doet de organisatie al wel. Aangezien iedereen gemiddeld een halve liter speeksel per dag aanmaakt, zonder daar iets voor te hoeven doen, is het in potentie een goedkoop medicijn. Een kwestie van aftappen en aanbrengen op de wond, dus, bijvoorbeeld door het verband ermee te impregneren. De verwachting is bovendien dat zo’n nieuwe behandeling snel aan de veiligheidseisen en regels voldoet, omdat het mondvocht bij de patiënt zelf vandaan komt.

Aangezien iedereen gemiddeld een halve liter speeksel per dag aanmaakt, is het in potentie een goedkoop medicijn

Onderzoeker Sue Gibbs zegt vooral te willen kijken of speeksel effect heeft op de snelheid van genezing van een brandwond en het voorkomen van bacteriële infecties. “Dat kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van een litteken en hiermee ook op de kwaliteit van leven van de patiënt”, stelt ze. Als de geneeskracht van speeksel inderdaad wordt aangetoond, zal het nog wel enkele jaren duren voordat de eerste brandwondenpatiënt met de speekseltherapie wordt behandeld.