VIDEO. Politie rijdt verdachten “terroristische aanslag” klem in Weert

De verdachten die een “terroristische aanslag” in Nederland wilden plegen, zijn donderdag in Weert klemgereden. Dat gebeurde op de Trancheeweg, zo meldt nieuwswebsite WeertdeGekste.

Remco Koumans, belga

LEES OOK: Aanhoudingen in Weert voor plannen “grote terroristische aanslag” in Nederland

De zeven verdachten, allen tussen 21 en 34 jaar, werden opgewacht door een speciale eenheid van de politie. Tijdens de aanhouding steeg er een helikopter op vanaf een bedrijventerrein. De speciale eenheid loste het vuur en er is één persoon gewond geraakt. De politie heeft een Franse bestelbus en twee auto’s in beslag genomen.

Kermis geen doelwit

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket is het feit dat de aanhoudingen in Weert hebben plaatsgevonden een kwestie van toeval. Er bestaan geen aanwijzingen dat de kermis in Weert, die vrijdag start, doelwit zou zijn van een mogelijke aanslag.

Ook kon het Landelijk Parket niet aangeven hoeveel van de aangehouden verdachten in Weert in de boeien zijn geslagen. Op dit moment vinden in hun respectievelijke woonplaatsen nog huiszoekingen plaats. Geen daarvan is in Weert of in Limburg.

Vakantiepark De Weerterbergen

De aangehouden verdachten verbleven ook niet op het vakantiepark De Weerterbergen, dat aan de Trancheeweg ligt, zo laat een regiomanager van Roompot Vakantieparken weten. De aanhoudingen vonden elders op de Trancheeweg plaats.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze mogen momenteel alleen contact hebben met hun advocaten.

“Voorbereidingen ver gevorderd”

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus noemde de verijdelde aanslag donderdag “in zekere zin heftig, maar gelukkig ook goed nieuws”. Zijn collega Kasja Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, zegt dan weer trots te zijn op het werk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de samenwerking met het openbaar ministerie en de politie.

De Nederlandse recherche onderzoekt ondertussen nog welk evenement de terreurverdachten precies wilden aanvallen. “We kunnen er nu nog niet concreet over worden. Duidelijk is dat men op zoek was naar een groot evenement”, zegt landelijk recherchechef Wilbert Paulissen.

Tijdens de acties van donderdag heeft de politie zo’n vierhonderd mensen ingezet, zegt de recherchechef nog. In Weert heeft de speciale eenheid geweld gebruikt, waardoor een of meerdere verdachten lichte verwondingen hebben opgelopen, zegt Paulissen. Hij wil over het soort geweld niet meer kwijt.

In juni werden in Rotterdam ook al twee mannen aangehouden die volgens Justitie op korte termijn een aanslag wilden plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer