Wordt een coalitie met SP.A Antwerpen onvermijdelijk?

© if

Met de uitslag van onze peiling lijkt de meest voor de hand liggende coalitie in Antwerpen na 14 oktober er één tussen de twee grootste partijen: N-VA en Groen. Wouter Van Besien, lijsttrekker voor Groen, heeft echter al meermaals herhaald dat zijn partij zeker niet in een bestuur met N-VA stapt. Doordat alle partijen Vlaams Belang uitsluiten, blijven er in theorie nog maar drie andere mogelijke coalities over. En één partij wordt daarbij verrassend genoeg onmisbaar: SP.A.

Scenario 1: geel-groen

“Wij stappen niet in een bestuur met N-VA.” Dat zegt Groen-kopman Wouter Van Besien in elk debat of interview. “Ik wil duidelijkheid scheppen”, zegt hij in een reactie. “Ofwel kiest de Antwerpenaar voor een voort­zetting van het huidige beleid, ofwel voor een ommekeer. Wie dat laatste wil, kan het best voor Groen kiezen.”

Volgens politicoloog ­Dave Sinardet is na de verkiezingen nog alles mogelijk. “Na 14 oktober komen we in een nieuwe wereld terecht. En als de coalitiegesprekken blijven aanslepen, komen we na twee maanden opnieuw in een andere wereld terecht. Als de on­bestuurbaarheid dreigt, zal de druk op alle partijen toenemen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zeker als Bart De Wever grote toegevingen zou doen. Dan ligt de bal in het kamp van Groen.”

De Wever zelf sluit een coalitie met Groen niet uit. Maar Van Besien blijft gedecideerd: “We hebben niet de gewoonte om ons woord te breken.”

Scenario 2: geel-rood

“Ik voel bij SP.A meer goesting om mee te besturen dan bij Groen”, zegt Dave Sinardet. Op basis van deze peiling zouden N-VA en SP.A samen nipt een meerderheid behalen. “Aangevuld met Open VLD zie ik dat wel als realistisch.”

De socialisten zijn in Antwerpen 80 jaar aan de macht geweest. Bij een deel van de achterban kriebelt het om dat weer voort te zetten. SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels wil liever nog niet over coalities spreken. “Dat is voor na 14 oktober”, zegt ze. Maar een coalitie met N-VA noemt ze “moeilijk”. “De visies op de stad liggen ver uit elkaar.” Het woord “on­mogelijk”, zoals Van Besien, spreekt ze niet uit.

“Voor SP.A geldt hetzelfde als voor Groen: op een bepaald moment kan er druk komen om de verantwoordelijkheid te nemen, zodat Antwerpen niet onbestuurbaar wordt”, zegt Sinardet. Dan moet er wel een oplossing komen voor de vete tussen De Wever en de nummer 2 op de SP.A-lijst, Tom Meeuws.

Scenario 3: Regenboog

Een anti-N-VA-coalitie is op basis van deze peilingresultaten in theorie mogelijk. Met zo’n zogenaamde regenboogcoalitie zou N-VA naast Vlaams Belang in de Antwerpse oppositie belanden. Vooral bij Groen leeft de droom over zo’n scenario. Het zou betekenen dat Groen de grootste partij van de meerderheid wordt, om dan met Wouter Van Besien de burgemeester te leveren.

Maar zowel CD&V als Open VLD heeft al een veto uitgesproken tegen het extreemlinkse PVDA. “Wij sluiten zowel Vlaams Belang als PVDA uit”, zegt Philippe De Backer (Open VLD). Ook Kris Peeters (CD&V) sluit die twee partijen uit. “Ik heb het al honderd keer gezegd, en ik zal het nog eens zeggen: wij gaan niet in zee met PVDA.”

Bart De Wever blijft het omgekeerde zeggen: “Daar vertrouw ik Kris Peeters niet in.” Waarop Peeters dan weer antwoordt: “Dan vertrouw ik De Wever niet als hij zegt dat hij niet met Vlaams Belang wil samenwerken.”

Scenario 4: rood, donkerrood, groen, oranje

“De bal ligt in het kamp van Kris Peeters”, zegt PVDA-lijsttrekker Peter Mertens. Een coalitie met Open VLD acht hij niet mogelijk, maar met CD&V lijkt hem wel realistisch. Ook al blijft Peeters herhalen dat hij PVDA uitsluit. “Voor de vorige verkiezingen zei CD&V ook dat ze nooit met N-VA zou besturen, maar achteraf deed ze dat gewoon.”

Zo’n “vierkoppige draak”, zoals De Wever deze coalitie noemt, zou volgens deze peiling een nipte meerderheid kunnen halen. Ook Dave Sinardet vindt dat niet ondenkbaar. “Ik kan me inbeelden dat het voor Kris Peeters verleidelijk is om op die manier Bart De Wever te wippen”, zegt hij. “Vraag is of de nationale partijleiding dat laat passeren.” Een halfjaar na de lokale verkiezingen volgen al federale en Vlaamse verkiezingen. Een coalitie met extreemlinks is dan voor CD&V geen goede referentie in de strijd met N-VA.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer