10 extra elektrische laadpalen in Maasmechelen

In Maasmechelen komen er tegen 2020 tien nieuwe laadpalen voor elektrische voertuigen bij. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) maakte vorige maand samen met energieleveranciers Eandis en Infrax een spreidingsplan op voor 2500 nieuwe laadpalen. Voor elke gemeente in Vlaanderen minstens één.

Maïthé Chini

Voorlopig zijn er in de gemeente Maasmechelen al vier oplaadpunten, waarvan er drie voor iedereen beschikbaar zijn. Op de Ringlaan, de parking van sportwinkel Decathlon en shoppingcenter Maasmechelen Village mag iedereen zijn of haar elektrische auto gaan opladen. Bij de McDonald’s is de laadpaal enkel voor klanten beschikbaar.

Tegen 2020 zouden er bij deze vier dus nog eens tien moeten bijkomen. Drie daarvan staan al voor volgend jaar gepland. Een aan de zijkant van het gemeentehuis aan de Deken Bernardstraat, een op de parking in Eisden op de hoek van de Nijverheidslaan en de Koninginnelaan en de laatste op de parking van het zwembad op de Ringlaan. Over twee jaar moet de helft geplaatst worden. Op de parking van de Maasmeander op de Olympialaan en op de parking van de sporthal op de Collegestraat. In 2019 komen er daar nog eens twee bij, een op de parking van de Chiko op de Rijksweg en een op het Kermisplein op de kruising van de Heirstraat en de Daalbroekstraat. In 2020 moeten ook de laatste palen geplaatst zijn, waarvan er een op de parking van het gemeenschapscentrum op de Kannegatstraat, een op de parking van de Uvoc op de Herkveldstraat en de laatste op het kerkplein in Leut op de Sint-Pieterstraat.

Al deze palen worden geplaatst door en op kosten van energieleverancier Infrax. Ze moeten volgens een zelfbedruipend systeem werken. Dit wil zeggen dat de palen door Infrax geplaatst en bekostigd worden, maar dat ze zichzelf op termijn moeten terugbetalen.

Volgens minister Tommelein is het tekort aan laadpunten een grote drempel voor het overstappen naar een elektrische wagen. ‘Mensen aarzelen bij een aankoop omdat het moeilijk is om bepaalde afstanden te overbruggen’, zegt hij. Daarom heeft hij samen met Eandis en Infrax een spreidingsplan opgesteld, in de hoop dat er dan sneller op elektrische wagens overgeschakeld zal worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer