Direct naar artikelinhoud
cultuur

Gatz wil met VRT om tafel over cultuur: "Was het wel verstandig om te snoeien bij Klara?"

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld).Beeld BELGA

De VRT lanceert nieuwe digitale initiatieven rond cultuur en kunstbeleving, maar na de ontslagen bij Klara lijkt dat niet voldoende om de onvrede weg te werken. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) wil met de VRT bespreken of het wel verstandig was om te besparen bij Klara.

Een Instagram-account rond het Klara-programma Pompidou, experimenten met nieuwe formats en events... Samen met bestaande digitale formats als het Iedereen Klassiek-kanaal op YouTube of de videorubriek Dagelijkse kunst op Klara.be wil de VRT de Vlaming digitaal meer gaan inspireren en informeren over wat er in de cultuurwereld gebeurt. "De internationale artistieke klasse van kunst en cultuur in Vlaanderen en Brussel willen we op de VRT elke dag laten horen en zien. Die ambities willen we met Klara en online waar maken", zegt Chantal Pattyn, cultuurmanager bij de VRT.

Het persbericht en bijhorende longread met uitleg over wat de VRT allemaal op cultureel vlak doet, kwam er woensdag. Enkele weken nadat de VRT onder vuur kwam te liggen omdat er door besparingen vijf mensen moesten opstappen bij Klara en een dag voor het Vlaams Parlement discussieerde over de aandacht voor cultuur op de openbare omroep.

"De opsomming van wat via de andere kanalen van de VRT aan cultuur wordt aangeboden, is indrukwekkend", zegt Katia Segers (sp.a) over het aanbod. "Qua verbreding komt de VRT zijn afspraken zeker na", zei ook minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld). "Dat is zeker niet het probleem." Wat als problematischer wordt gezien, is het verdiepende aanbod. En dat heeft in de eerste plaats te maken met wat er op Klara gebeurt. 

'Ik begrijp de logica van de VRT, maar ik vraag me af of het zinvol was om het bij Klara met vijf mensen minder te doen'
Sven Gatz, minister van Cultuur (Open Vld)

De evolutie is zorgwekkend, meent Bart Caron (Groen). Hij rekende uit dat er sinds 2010 28 mensen zijn vertrokken bij Klara, voor het merendeel omdat ze op pensioen gingen. "Daarvan zijn er slechts vier vervangen. Het budget bedroeg in 2006 14,6 miljoen euro. Nu is dat nog 13,2 miljoen euro. Nog eens zo diep snijden is niet verdedigbaar. De norm moet France Culture of BBC Radio 3 zijn, niet een soort achterkamertje van de VRT." Manuela Van Werde (N-VA): "Klara staat voor verdieping, maar Instagram-accounts wijzen niet echt op verdieping. Dat is nodig, maar de rest mag niet ontbreken." Bij Klara werken nu nog 42,3 voltijdse equivalenten.

De zorgen rond Klara vinden gehoor bij Gatz, die dit najaar praat met de VRT om een aantal zaken in de beheersovereenkomst te herzien. Dat gaat onder meer over hoe en wanneer de VRT nieuwe initiatieven kan lanceren, maar cultuur zal hij dan ook op tafel leggen. "Dat klinkt dramatischer dan het is, maar ik wil dit wel meenemen. Het is niet aan mij om te zeggen met hoeveel personeel de VRT moet werken, maar ik wil wel kijken wat er mogelijk is. Ik begrijp de logica van de VRT, maar ik vraag me af of het zinvol was om het bij Klara met vijf mensen minder te doen. Ik begrijp dat de sector en een deel van het publiek op zijn honger blijft."

Korreltje zout

Gatz wil daarnaast ook nagaan hoe de relatie tussen de VRT en de cultuursector is. "Vorig jaar was er een groot overleg, maar als je dat een keer organiseert moet je daar ook mee doorgaan." En dat is niet gebeurd, zegt Caron. "Ik ben door de verschillende mensen uit de cultuursector die bij dat overleg betrokken waren, persoonlijk aangesproken, en die schreeuwen om een opvolging daarvan. Dat gebeurt niet, maar zou echt moeten gebeuren."

"Als er in het persbericht staat dat de VRT in nauw overleg treedt met de cultuursector, mag je dat met een korreltje zout nemen", zegt Roel Daenen van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. "In november vorig jaar en maart is er cultuuroverleg geweest, maar sindsdien niet meer." "Sindsdien is het een stille dood gestorven", bevestigt Patrick Allegaert van Museum Dr. Guislain. "Nochtans is het dringend nodig dat we opnieuw rond de tafel zitten. Er is in de sector veel bezorgdheid over cultuur op de VRT." Een delegatie van de cultuursector heeft de VRT gevraagd om dit najaar nog samen te komen.