Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

"Geef elke bijzitter 200 euro, het zal snel gedaan zijn met excuses"

Vlaams ombudsman Bart Weekers.Beeld Photo News

De Vlaamse ombudsman stelt voor om al wie op een verkiezingsdag moet bijzitten voortaan 150 à 200 euro te geven. "Het zal snel gedaan zijn met de excuses."

Heeft u deze week ook gevloekt omdat u moet gaan bijzitten op 14 oktober? Dan bent u niet de enige. Bij de vredegerechten en bij de Vlaamse Ombudsman stromen de klachten binnen van mensen die niet willen gaan bijzitten, omdat ze al "voor de zoveelste keer" worden opgeroepen.

Sommige vrederechters hebben begrip voor die klachten, en stellen de klager vrij. Anderen geven aan dat ze er geen rekening mee kunnen houden, omdat ze hun verkiezing georganiseerd moeten krijgen. 

19 euro

Of een klagende bijzitter de waarheid spreekt, en inderdaad al tien keer is opgeroepen, valt nergens te controleren. Voor elke verkiezing bijhouden wie wordt aangesteld zou een enorm werk zijn, en is bovendien in strijd met de nieuwe Europese privacyregels, stelt Vlaams ombudsman Bart Weekers.

Hoe maak je het dan wel rechtvaardiger? Via de portemonnee, stelt hij voor. Vandaag krijgen bijzitters een vergoeding van 19 euro. Wie in een elektronisch stembureau zit, krijgt 27 euro, omdat die bureaus langer open blijven. 

'De vergoeding is te laag, zeker in vergelijking met wat een gemeenteraadslid krijgt voor een avondje gemeenteraad'
Bart Weekers, ombudsman

"Dat is te laag, zeker in vergelijking met wat een gemeenteraadslid krijgt voor een avondje gemeenteraad", vindt Weekers. "Trek die vergoedingen dus op naar 150 à 200 euro en het probleem van de vele excuses zal meteen grotendeels opgelost zijn." Die vergoeding zou, net als vandaag, niet belast worden.