De Wever sluit coalitie met Groen niet uit

De peiling bevestigt wat burgemeester De Wever al vermoedde: de coalitievorming wordt niet eenvoudig.© patrick de roo

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) sluit een coalitie met Groen in Antwerpen niet uit. Maar dat het niet van harte zou zijn, is meer dan duidelijk. Dat zegt De Wever in een reactie op een peiling van Het Nieuwsblad.

bbd

Volgens de peiling in Het Nieuwsblad bij 1.586 Antwerpenaren krijgt de huidige Antwerpse coalitie geen meerderheid meer. Groen maakt volgens de peiling een grote sprong voorwaarts, N-VA verliest, maar blijft veruit de grootste.

Het gaat om een onlinepeiling bij 1.586 stemgerechtigden. De steekproef werd gewogen naar stemgedrag bij de verkiezingen van 2012. De foutenmarge is ongeveer 2,6 procentpunten.

In de peiling eindigt de N-VA op 29,9 procent. In 2012 haalde de ploeg van Bart De Wever nog 37,7 procent. Groen wint dan weer fors en gaat van 7,9 procent naar 19,2 procent. Kris Peeters (CD&V) haalt meer dan vijf procent en eindigt op 7,1 procent. De SP.A wint 16 procent van de kiezers voor zich. In 2012 hadden beide partijen samen 28,6 procent op hun stadslijst. De liberalen eindigen zoals in 2012 op iets meer dan 5,5 procent. Vlaams Belang zou wat winnen en gaat van 10,2 naar 11,6 procent. De PVDA blijft uitkomen rond 8 procent.

De internetpeiling geeft ook aan dat een tiende van de kiezers nog niet weet voor wie ze gaan stemmen.

Coalitievorming

Politicoloog Dave Sinardet heeft deze percentages omgerekend naar zetels en die berekening leert dat N-VA, CD&V en Open VLD geen meerderheid meer hebben. Met hun drieën hebben ze 24 zetels van de 55.

Wat kan dan wel? N-VA (19 zetels) en Groen (12 zetels) eindigen samen met 31 zetels volgens de peiling. N-VA en SP.A (9 zetels) zou ook kunnen, maar dan wordt de meerderheid bijzonder krap: 28/55. Met de drie zetels van CD&V erbij, wordt de meerderheid al wat steviger. Met de twee van Open VLD erbij ook.

Groen heeft al enkele keren een coalitie met de N-VA uitgesloten. Omgekeerd sluit de N-VA Groen niet uit.

In een interview met VTM stelde burgemeester Bart De Wever dat hij liefst de huidige coalitie met Open VLD en CD&V voortzet. Dat is de beste garantie om het huidige beleid voor te zetten. Maar als dat na 14 oktober mathematisch niet kan, dan zal het anders moeten natuurlijk.

'Een stad mag niet onbestuurbaar blijven', aldus De Wever. Met Groen dus? De Wever herhaalde dat een stad niet onbestuurbaar mag blijven. Tot driemaal toe.

Een beetje opmerkelijk is het wel. In april zei Bart De Wever nog over een coalitie met Groen: 'Ik heb nog veel haar op mijn hoofd, maar er is geen enkel haar dat eraan denkt om te besturen met Groen.'