Direct naar artikelinhoud
Politiek

De Wever zet deur voor coalitie met Groen op een kier, maar Van Besien is categoriek: "Nooit met N-VA"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien.Beeld PhotoNews

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) blijft er ook na de meest recente peiling bij dat hij het liefst doorgaat met de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld. Gevraagd naar een coalitie met Groen indien de Antwerpse kiezer dit vrijwel noodzakelijk maakt, antwoordde De Wever bij VTM Nieuws dat "een stad niet onbestuurbaar kan blijven". Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien zegt daarentegen nog steeds alleen een "progressieve coalitie" te willen sluiten.

Bart De Wever (N-VA) zegt dat hij een mogelijke groei van het Vlaams Belang als een bedreiging voor zijn burgemeesterschap ziet. "Een stem voor het Vlaams Belang vergroot de kans op een rood-groene burgemeester met PVDA in de coalitie", zegt hij na een peiling in Het Nieuwsblad

Volgens die peiling, waarvan de resultaten vandaag gepubliceerd werden, zou N-VA de grootste partij van Antwerpen blijven, maar zit De Wevers droomcoalitie met Open Vld en CD&V er na 14 oktober niet meer in. N-VA zou tot nipt onder de 30 procent zakken, een verlies van ruim 7 procent.

Groen (19,2 procent) zou fors vooruit gaan en sp.a (16 procent) zou ondanks de schandaalsfeer van de voorbije maanden vrij goed stand houden. CD&V (7,1 procent) en Open Vld (5,8 procent) blijven op eenzelfde score hangen. Dat betekent dat de huidige coalitie haar meerderheid zou verliezen. 

PVDA

"Als de peiling realiteit zou zijn, toont ze hoezeer een stem voor het Vlaams Belang de kans vergroot op het rood-groene burgemeester met PVDA in de coalitie", reageert de Antwerpse burgemeester. De Wever zegt nog steeds "vastberaden" te blijven om "verder te doen om Antwerpen veiliger, mooier, bereikbaar en economisch sterker te maken".

Eerder zei De Wever al open te staan voor een coalitie met alle partijen, behalve PVDA (8,3 procent volgens de peiling) en Vlaams Belang (11,6 procent). In een interview met VTM Nieuws zet de N-VA'er de deur wel op een kier(tje) voor een coalitie met Groen. 

"Ik heb liefst van al de coalitie waarin ik nu in zit", klinkt het. "Die is coherent, die is logisch, die heeft heel krachtig kunnen besturen op vlak van financiën, veiligheid en identiteit. Ik wil daar liever niet op terugkomen, maar een stad kan niet onbestuurbaar blijven." Op de vraag of een coalitie met Groen dan mogelijk is, blijft De Wever vaag. "Een stad kan niet onbestuurbaar blijven", herhaalt hij. 

"Progressieve coalitie binnen handbereik"

Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien ziet een eventuele coalitie met N-VA niet zitten. Eerder heeft hij al duidelijk gezegd dat hij de voorkeur heeft voor een "progressieve coalitie". "Nooit met N-VA", reageert hij tegenover Het Nieuwsblad. "Maar het is goed dat we over zoveel van mening verschillen. Voor de Antwerpenaren zijn de verkiezingen een feest. Ze hebben keuze tussen twee duidelijke modellen."

Dat Groen het zo goed doet in de peilingen, verbaast Van Besien niet. "Wat wij al een tijd aanvoelden, blijkt realiteit", reageerde hij vanmorgen op de nieuwe peiling. "Een progressieve coalitie ligt binnen handbereik."

Van Besien stelt dat de peiling aantoont dat Antwerpen "snakt naar een ander bestuur", maar roept alle progressieve Antwerpenaren op om campagne te blijven voeren. "Dit is ons moment", zegt hij. "Wij blijven strijden voor veilig verkeer en gezonde lucht, voor betaalbaar wonen, voor een stad waar iedereen meetelt."