België geeft archieven digitaal terug aan Rwanda

door
Belga
Leestijd 2 min.

België zal de archieven uit zijn koloniale periode digitaal terugschenken aan Rwanda. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) trekt daarvoor 400.000 euro uit. Het project slaat op de digitalisering van alle archieven die in het bezit zijn van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en het Rijksarchief. Het zal twee jaar duren, bevestigt het kabinet-De Croo vandaag een bericht in De Morgen. Begin volgend jaar start het proces, met een bezoek van een delegatie Rwandese archivarissen. Zij zullen hun prioriteiten kunnen aangeven, dus met welke stukken eerst moet worden gestart. Het gaat immers om kilometers archieven. Naast de digitale archiefoverdracht, zal ook expertise ter beschikking worden gesteld en worden archivarissen opgeleid.

Het debat over restitutie aan ex-kolonies leeft al langer. Volgens het kabinet-De Croo is ons land een voorloper. Vorige week nog nam minister De Croo deel aan de conferentie Strengthening African-European Connections, gesteund door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de Koninklijke Bibliotheek en het Egmont-instituut, de denktank van Buitenlandse Zaken. Ook verschillende Afrikaanse museumdirecteurs tekenden present.

In een open brief in De Standaard pleitten 36 Afrika-specialisten er eerder deze week voor dat België de voorwerpen zou teruggeven die het tijdens de koloniale periode uit Afrika haalde. Het kabinet-De Croo wijst echter op het belang om de dialoog over restitutie te voeren met de overheden, museumdirecteurs en experten van de Afrikaanse landen, niet enkel met mensen die in Europa wonen en werken. Het valt het kabinet op dat er nauwelijks ondertekenaars zijn die in Afrika wonen en werken.

Contacten met Afrikaanse museumdirecteurs leren dat zij de nadruk leggen op beschikbaarheid via bruikleen voor tentoonstellingen, in hun eigen land (als dat technisch mogelijk is) en in de rest van de wereld. Het Belgische project zou in dat verband een wereldprimeur zijn.

bron: Belga