© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Engie-Electrabel vervroegt onderhoud van Tihange 1

Engie Electrabel, de uitbater van de Belgische kerncentrales, vervroegt het onderhoud van Tihange 1. Daardoor zal de centrale twaalf dagen sneller weer beschikbaar zijn. Dat meldt het bedrijf vrijdag. Waar het onderhoud aanvankelijk gepland was van 20 oktober tot 29 november, zal het nu plaatsvinden van 13 oktober tot 17 november.

rrln

Dat betekent dat de periode waarin er maar één kernreactor draait - Doel 3 met een capaciteit van 1.006 megawatt) -, wordt vervroegd en ingekort. Vanaf midden november zou ook Tihange 1 dan weer stroom leveren. Die reactor heeft een capaciteit van 962 megawatt.

Wat dit vervroegde onderhoud precies betekent voor de bevoorradingszekerheid, is nog niet helemaal duidelijk. Hoogspanningsnetbeheerder Elia zei eerder deze week dat hij niet kon uitsluiten dat het afschakelplan deze winter geactiveerd zou moeten worden. Vooral de maand november is kritiek, zo luidde het, maar Elia sloot ook problemen in januari en februari niet uit. Veel hangt ook af van hoe hard de winter toeslaat.

De overige vijf Belgische kernreactoren liggen stil om diverse redenen. Engie verwacht dat Doel 1, Doel 2 en Doel 4 in de loop van december heropgestart zullen worden. Voor Tihange 3 wordt voorlopig 1 maart als heropstartdatum naar voren geschoven, Tihange 2 zal naar verwachting stilliggen tot 31 mei.

Noch bij Engie Electrabel, noch bij Elia was onmiddellijk iemand bereikbaar voor een reactie.

“Geen enkele garantie”

Dat de kernreactor Tihange 1 al vanaf midden november weer beschikbaar zal zijn na onderhoud, betekent nog niet dat het probleem voor een mogelijk stroomtekort opgelost is. Dat stelt professor Ronnie Belmans (EnergyVille/KU Leuven) vrijdag.

“Wat dragen die twaalf extra dagen nu bij?”, vraagt professor Belmans zich af. “Deze beslissing zal fundamenteel niets oplossen voor de bevoorradingszekerheid. Zeker voor het tweede deel van de winter is er nog geen garantie dat het stoomtekort vermeden zal worden.” Over de veiligheid van de centrale maakt hij zich geen veel zorgen als de nucleaire waakhond FANC zijn goedkeuring geeft.

De kans is volgens de energiespecialist groot dat we de winter zonder kleerscheuren doorkomen en blackouts uitblijven, aangezien dat grotendeels afhangt van de weersomstandigheden. Maar “dat maakt het net zo cynisch”, want dan zullen er stemmen klinken die de problemen relativeren, aldus Belmans.

“Er is wel degelijk een fundamenteel probleem als zes van de zeven kerncentrales in ons land stil liggen”, stelt hij. Belmans ziet enkel heil in gascentrales, maar daarover nam de huidige regering geen enkele beslissing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer