Direct naar artikelinhoud
Filipijnen

Duterte: "Mijn enige zonde zijn de buitengerechtelijke executies"

Filipijns president Rodrigo Duterte.Beeld EPA

Filipijns president Rodrigo Duterte heeft voor het eerst toegegeven dat er in het kader van de brutale oorlog tegen drugs onder zijn bewind buitengerechtelijke executies hebben plaatsgevonden. Zijn uitspraak versterkt twee zaken die tegen hem lopen bij het Internationaal Strafhof.

Duterte deed zijn uitspraken volgens The New York Times in een onsamenhangende toespraak in het presidentieel paleis. Daarin sprak hij over de drugsoorlog van zijn regering, die in twee jaar al duizenden dodelijke slachtoffers eiste. 

Volgens de president heeft hij het leger en de politie uitgedaagd om hem uit zijn ambt te ontzetten als ze niet tevreden waren met zijn bewind. "Ik zei tegen het leger: 'Wat is mijn fout? Heb ik zelfs maar 1 peso gestolen?'", zegt Duterte. "Mijn enige zonde zijn de buitengerechtelijke executies."

Duterte ging daar verder niet op in, maar het is wel de eerste keer dat hij openlijk toegeeft dat er tijdens zijn bewind buitengerechtelijke executies hebben plaatsgevonden door de autoriteiten. Rechtengroeperingen beweren al lang dat de president massamoorden heeft georganiseerd tegen zogenaamde drugsverdachten.

Bemoeienissen

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn twee strafklachten tegen hem ingediend. Misnoegd over de 'buitenlandse bemoeienissen' heeft Duterte zich vervolgens teruggetrokken uit het internationale verdrag dat het hof tot stand heeft gebracht.

De eerste klacht werd ingediend door een voormalig politieman en een zelfverklaard huurmoordenaar die beweren dat ze op Dutertes vraag moorden hebben gepleegd toen hij nog burgemeester was van een stad in het zuiden van het land. De tweede klacht is van de familieleden van acht vermoorde mensen. Ze beschuldigen de president van misdaden tegen de mensheid.

De nationale politie van de Filipijnen schat dat ze de voorbije twee jaar ongeveer 4.500 gebruikers en dealers heeft gedood tijdens politieoperaties. Volgens de veiligheidsdiensten ging het telkens om legitiem gebruik van geweld. Mensenrechtengroepen, waaronder Human Rights Watch, schatten het aantal slachtoffers echter op ruim 12.000 mensen. 

Duterte zei in zijn toespraak nog dat hij zijn drugsoorlog voortzet tot zijn ambt in 2022 afloopt.