Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Ook UAntwerpen wil extra opleidingen: "Waarom zouden wij geen volledige unief zijn?"

UAntwerpen-rector Herman Van Goethem wil graag de opleiding ingenieurswetenschappen aanbieden.Beeld Universiteit Antwerpen

Ook de Universiteit Antwerpen wil nieuwe opleidingen gaan aanbieden. Rector Herman Van Goethem heeft ingenieurswetenschappen op zijn verlanglijst gezet. Vorige week legde de UHasselt nog haar eisenpakket op tafel. Die stap lijkt voor een domino-effect te zorgen.

Een grotere universiteit. Het is een wensdroom die niet langer alleen in Limburg leeft. Ook de Antwerpen spreekt nu haar ambities openlijk uit. In de Stadsschouwburg, waar de Antwerpse universiteit en de hogescholen gisteren het academiejaar officieel openden, gaf rector Herman Van Goethem onomwonden aan dat hij hoopt op extra opleidingen. Centraal daarbij staat de studie ingenieurswetenschappen, die de UAntwerpen in alle facetten zou willen aanbieden.

'Er zijn geen redenen waarom de UAntwerpen geen volledige universiteit zou zijn'
Herman Van Goethem, rector UAntwerpen

"Het is niet abnormaal dat we in Vlaanderen vijf universiteiten hebben", zegt Van Goethem. "We zijn immers een regio met een uitzonderlijk hoge bevolkingsdichtheid, en internationaal is het ook zo dat je een universiteit hebt per ongeveer 1 miljoen inwoners. Er zijn geen redenen waarom de UAntwerpen geen volledige universiteit zou zijn. Het gaat daarbij met vijf universiteiten niet om een versnippering van middelen. De nabijheid van een universiteit draagt namelijk bij tot een hogere instroom."

Wereldhaven

Eind vorige week lanceerde de UHasselt al haar uitbreidingsplannen. Rector Luc De Schepper ijvert voor twaalf nieuwe opleidingen, zoals bio-ingenieurswetenschappen en geneeskunde. Hij gaf aan dat er momenteel te weinig Limburgse jongeren naar de universiteit gaan. Bij de opleidingen die de UHasselt niet aanbiedt, is de ondervertegenwoordiging zelfs het grootst. Van Goethem volgt die argumentatie.

"De participatiegraad in universitaire opleidingen die niet regionaal worden aangeboden, ligt tot 40 procent lager", zegt Van Goethem. "Per honderd studenten die in de provincie Antwerpen wonen, kiezen er 4,7 voor de opleiding burgerlijk ingenieur. In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen gaat het om 6,3 en 6,7 procent. Met zijn ligging zou de regio Antwerpen alle ingenieursopleidingen zelf moeten kunnen aanbieden, toegespitst op de aanwezigheid van onze wereldhaven met zijn belangrijke industriecluster.”

'De tijd dat elke universiteit in zijn eentje alles kon doen, is voorbij'
Caroline Pauwels, rector VUB

De Hasseltse aankondiging heeft voor een domino-effect gezorgd. De VUB houdt zich voorlopig eerder op de vlakte, maar het is geweten dat rector Caroline Pauwels extra brede bachelors zou willen organiseren. In een korte reactie zegt ze de ambities van de UAntwerpen en de UHasselt te 'noteren', maar dat de bestaande middelen ook efficiënt moeten worden ingezet. "Willen we op internationaal niveau blijven meedraaien, dan is eerder krachtenbundeling op universitair, Vlaams, Belgisch, zelfs internationaal niveau, aangeraden. De tijd dat elke universiteit in zijn eentje alles kon doen, is voorbij."

Toetsen

Pauwels lijkt zo de verschillende standpunten met elkaar te willen verzoenen. Op dit moment staan verschillende logica's tegenover elkaar. De UHasselt en de UAntwerpen kijken naar de regio en halen vanuit dat perspectief logische argumenten aan. Critici menen dan weer dat Vlaanderen al genoeg uitgebouwde universiteiten telt en bovendien wordt omgeven door buitenlandse (top)instellingen. Daarom zou het weinig zin hebben om veel bijkomende opleidingen te organiseren.

Veel zal afhangen van de houding van de KU Leuven en de UGent

Veel zal afhangen van de houding van de KU Leuven en de UGent. De Leuvense rector Luc Sels waarschuwde eerder al voor een versnippering van middelen. Zijn Gentse collega Rik Van de Walle is niet tegen nieuwe opleidingen, maar zegt dat er keuzes moeten worden gemaakt. Ook op politiek vlak blijven vragen bestaan. Open Vld liet al verstaan dat de UHasselt zich beter zou richten op specifieke nicherichtingen. N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls meent dat elke universiteit vragen mag stellen. Wel wees hij erop dat zij verschillende toetsen moeten doorstaan. Zo moeten de opleidingen economisch nodig zijn en voldoende kwaliteit bieden.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat ze eerst de besprekingen binnen de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad wil afwachten.