Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Europa schroeft klimaatambitie tegen 2030 terug

Europees klimaatcommissaris Miguel Arias Canete.Beeld EPA

Europees klimaatcommissaris Miguel Arias Canete komt terug op zijn plan om de internationale klimaatdoelstellingen tegen 2030 op te krikken. Dat is een gevolg van protest van Duitsland en andere Europese lidstaten, zo vernam het Duitse persagentschap dpa uit Europese hoek.

In augustus riep Canete de Europese Unie op de uitstoot van broeikasgassen met 45 procent terug te schroeven in vergelijking met 1990. Dat was een ambitieuzere doelstelling dan de 40 procent die was overeengekomen. "Het is mijn bedoeling dit voorstel later dit jaar aan de lidstaten voor te leggen", verklaarde Canete toen.

De doelstelling is echter van de agenda gehaald. Duits bondskanselier Angela Merkel, de Duitse industrie en andere lidstaten zoals Polen en Hongarije waren er immers niet voor te vinden.

Canete hoopte dat de lidstaten het eens zouden kunnen worden tegen de volgende vergadering van Milieuministers op 9 oktober. Het werd beschouwd als een belangrijke stap in de aanloop naar de nieuwe ronde klimaatonderhandelingen in Katowice in december over de implementatie van de akkoorden van Parijs uit 2015. Bepaalde lidstaten stonden weigerachtig tegenover een formele verklaring op de ontmoeting in oktober. Daardoor werd de doelstelling van 45 procent van de agenda gehaald.