Rolkragen en hemdjes troef op de catwalk, maar weinig bloot: is het decolleté passé?

Op de catwalks was er tijdens de modeweken iets opvallend afwezig: het decolleté. Veel merken - van Gucci tot Dior - toonden collecties met een zedige hals - exit cleavage. Zijn we bloot gewoon beu? Of worden we met zijn allen weer wat preutser? Volgens BV-stylist Jody Van Geert is het geen van beiden. “Het is een slagbeweging van de industrie.”

vwh

De Britse krant The Guardian vond de verschuiving van sexy naar iets zediger vooral duidelijk tijdens de modeweek in Milaan. De shows in de Italiaanse stad draaiden vroeger meer rond sensualiteit - lees: veel bloot - en glamour dan in het zakelijke New York, het experimentele Londen en het gesofisticeerde Parijs. Maar er is iets de gang. Of zoals Miuccia Prada het na haar meest recente defilé zei: “Deze collectie ging over alles wat er vandaag in de wereld gebeurt. Aan de ene kant streef je naar vrijheid en fantaseren je over dromen, aan de andere kant zit je met een extreem conservatisme”. Die verschillende invloeden vormden een collectie met zowel subtiele decolletés en korte rokjes, maar ook grijze truien, keurige blouses en rechte rokken.

Subtiel sexy

BV-stylist Jody Van Geert merkt ook op dat hoge halslijnen een groot deel uitmaken van nieuwe collecties, maar zegt dat het sexappeal van mode daarom niet is verdwenen. “De focus ligt ergens anders. Veel modehuizen keren terug naar vroeger. Kijk naar Moschino, dat teruggaat naar de jaren 50 met keurige maatpakjes die het vrouwelijk silhouet beklemtonen. Het sexy van vandaag is meer verhullend - er wordt meer gespeeld met de contouren van het lichaam of de aandacht ligt op de benen. En als er decolletés te bespeuren vallen, dan zijn die minder in your face. Ze komen niet meer tot aan de navel of er worden transparante stofjes gebruikt om het wat suggestiever te maken.”

Dat heeft volgens hem niets te maken met het feit dat we preutser worden of de afgelopen te veel bloot hebben gezien op rode lopers. “Er schuilt ook een economische reden achter de slagbeweging van de mode. Iedereen heeft intussen al een bovenstuk met een diepe hals in haar kast liggen, nu volgen de coltruitjes en co. Dat is een regel van de commerce. Het is goed mogelijk dat decolletés over een paar jaar weer alomtegenwoordig zijn. Nog een mogelijke reden: het gaat niet zo goed in de industrie. Modehuizen gebruiken meer stof omdat klanten zo de indruk krijgen dat ze meer waar hebben voor hun geld… en er dus ook meer willen uitgeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer