© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Betoging met 10.000 ambtenaren loopt uit de hand: traangas en waterkanon ingezet

Bij branden en ongevallen werken ze altijd nauw samen en kunnen ze niet zonder elkaar. Maar tijdens de ambtenarenbetoging, vrijdag in Brussel, stonden brandweer en politie voor een keer neus aan neus. Die antwoordden met hun wapenstok, met traangas en het waterkanon. Balans: een agent in het ziekenhuis. En veel geïrriteerde ogen bij de betogers.

Aan de afsluiting die moest verhinderen dat betogers in de Wetstraat zouden geraken, werd een kleine veldslag uitgevochten tussen de politie en een groep brandweermannen. Het was nochtans allemaal erg gemoedelijk begonnen met een aantal pompiers die aan de nadarhekken hun collega’s van de politie de hand kwamen schudden. Gemeend of een afleidingsmanoeuvre, dat weet de Brusselse politie zelf niet.

Feit is dat een grotere groep brandweermannen, onder meer uit Antwerpen, door de hekken met prikkeldraad probeerde te dringen. Daarop kwamen de ordediensten in actie. Gekleed in gevechtskledij en met wapenstok en schilden probeerden ze de brandweermannen terug te dringen. Toen dat niet lukte gebruikten ze traangas en het waterkanon. Verschillende brandweermannen, maar ook persfotografen, werden getroffen door het traangas.

Een politieman raakte door het waterkanon gewond aan het hoofd en het oog. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. “Daar wordt hij nu nog altijd verzorgd”, bevestigt woordvoerder Ilse Van de Keere.

Ziektedagen

De ambtenarenbetoging werd vrijdag om 11.30 uur op gang getrokken richting het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (allebei N-VA). Ruim tienduizend mensen waren aanwezig, meldt de politie.

“Ik had niet verwacht dat de opkomst zo massaal zou zijn, want het was kort dag”, zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. “Dit is een duidelijk signaal dat het zwaar op de maag ligt. We gaan duidelijk maken aan de ministers dat er andere prioriteiten zijn dan raken aan het statuut van brandweermannen, politieagenten en militairen die elke dag hun leven op het spel zetten, zeker omdat ze amper misbruik maken van de ziektedagen.”

De ambtenarenbetoging staat in het teken van de aanpassing van het ziekteverlof bij de ambtenaren. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden tegen 1 januari volgend jaar afschaffen.

Het parcours van de manifestatie liep onder meer via de Albert II-laan, de kleine Brusselse ring van Rogier tot aan de Naamsepoort, de Naamsestraat, het Koningsplein en de Kunstberg.

Afspraak met “spookminister”

De vakbondsafgevaardigden hadden vrijdag een ontmoeting op het kabinet van Vandeput, maar de minister van Ambtenarenzaken was zelf niet aanwezig. Door zijn meermalige afwezigheid krijgt Vandeput van de vakbonden de stempel van “spookminister.”

“Voor ons is dit een minister die zeer moeilijk tot niet bereikbaar is, nooit deelneemt aan vergaderingen en alles afschuift op medewerkers en administratie”, zegt Jos Mermans, nationaal voorzitter van de liberale VSOA-FGGA. “Daardoor is er geen enkel overleg met de vakbonden. Er worden maatregelen getroffen in een beleid dat wij niet begrijpen en het is aan hem om dat uit te leggen. Vandaag zijn we hier vooral voor een asociale maatregel, de wijziging in de ziektedagen die vooral de ouderen en langdurige zieken treft. De minister wil ons daar niet over spreken, en dankzij de 10.000 mensen die hier vandaag zijn, heeft hij eindelijk toegezegd om ons dinsdag te ontmoeten.”

Op de komende vergadering dinsdag zullen de vakbonden hun eisen herhalen, en indien dat niets oplevert tonen ze zich bereid opnieuw te mobiliseren. “Een goede stap? Wat wij afgedwongen hebben, is dat de minister ons gaat ontmoeten om te praten over de ziektedagen. Of hij zijn beleid zal wijzigen, weten we niet”, aldus Mermans.

Brandweer ontmoet Jambon volgende maand

De vakbondsafgevaardigden die de brandweerdiensten vertegenwoordigen zullen op 17 oktober samenzitten met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Ook Jambon was vrijdag niet aanwezig tijdens een ontmoeting op het kabinet, naar aanleiding van de ambtenarenbetoging.

“Wij hebben voor de brandweer zeer duidelijk op tafel gelegd dat er andere prioriteiten zijn, zoals de kankerproblematiek en een hervorming die zeer moeilijk verteert wordt. We hebben afgesproken om op 17 oktober een ontmoeting te hebben waar de minister wel bij zal zijn”, zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. “Het was belangrijk om onze grieven op tafel te leggen. Met de betoging hebben ze begrepen dat we dat niet als enigen voelen, maar dat 10.000 mensen samen met ons staan.”

De politiebonden zullen Jambon op een andere, nog te bevestigen, datum ontmoeten. Zij willen ook nog met heel wat andere onderwerpen bespreken met minister Jambon, zoals de aanwervingsproblematiek, de premies en het pensioendossier.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER