Direct naar artikelinhoud
Lage-emissiezone

Vanaf maandag boetes in Brussel voor voertuigen met hoge uitstoot

Archiefbeeld.Beeld Photo News

Komende maandag loopt de overgangsperiode af voor de lage emissiezone in het Brussels gewest. Wie dan nog met een verontreinigende wagen het gewest binnenrijdt, riskeert een boete van 350 euro.

Vanaf 1 oktober worden de dieselwagens met normen Euro 0 en Euro 1 beboet in het Brussels gewest. Vanaf 2019 worden daarbovenop de dieselvoertuigen Euro 2 en de voertuigen die op benzine rijden 0 en 1 ook niet meer toegelaten. 

"Door de toegang van de meest vervuilende voertuigen tot het Brussels Gewest geleidelijk te verbieden en alternatieve vervoersmiddelen te promoten, draagt men bij tot de verbetering van de luchtkwaliteit en dus van de gezondheid van de burgers", zegt minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH).

Meer dan 180 camera's moeten verontreinigende auto's opsporen. Daar komen er de komende maanden minstens veertig bij. "Wij maken gebruik van intelligente camera's om te controleren of de voertuigen met de lage emissiezone in orde zijn", licht staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) toe.

Om de bevolking de gelegenheid te bieden om zich aan te passen, was een overgangsperiode van 9 maanden voorzien, die zondagavond afloopt. Van deze periode is door de overheden ook gebruikgemaakt om een reeks van afstellingen en testen uit te voeren om er voor te zorgen dat alles goed werkt.

Er zouden momenteel 3.000 Brusselaars zijn met een voertuig dat te verontreinigend is.