Direct naar artikelinhoud
MUSEA

Gatz maakt 9,6 miljoen euro vrij voor musea

Het M HKA in Antwerpen.Beeld BELGA

Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) heeft bij de subsidieronde voor de komende vijf jaar 9,6 miljoen euro extra vrijgemaakt voor musea en cultureelerfgoedinstellingen. De sector reageert tevreden. "Wij zaten al jaren te wachten op extra middelen."

Bij de verdeling van de vijfjarige werkingssubsidies voor musea en cultureelerfgoedinstellingen heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) 9,6 miljoen euro toegevoegd aan de subsidiepot. In plaats van 28,1 miljoen bedraagt die nu een dikke 37 miljoen euro. Een stijging met goed 30 procent.

Daardoor ziet het gros van de landelijke en regionale musea hun subsidies toenemen, in sommige gevallen met meer dan 100 procent. Het Antwerpse Fotomuseum krijgt nu 424.000 euro, meer dan een verdubbeling tegenover de 198.935 euro die het voordien kreeg. Bovendien zien ook de regionale musea, zoals het Speelgoedmuseum in Mechelen en het Modemuseum in Hasselt, hun subsidies niet teruglopen en in sommige gevallen zelfs stijgen. Die musea waren voordien de verantwoordelijkheid van de provincies, maar zitten nu ook in de portefeuille van de Vlaamse Regering.

'In de aanvraagdossiers werd in totaal 21 miljoen extra gevraagd, wij hebben 9,6 miljoen extra gegeven. We kunnen nooit iedereen geven wat gevraagd word'
Sven Gatz, Vlaams minister voor Cultuur (Open Vld)

"Er moesten tout court meer middelen komen voor de erfgoedsector", zegt Gatz. In februari 2017 keurde hij een nieuw Erfgoeddecreet goed, dat 5,1 miljoen euro aan extra centen moest opleveren. Dat is dus uiteindelijk 9,6 miljoen geworden. "Onder meer de kunstensector had al een hele weg afgelegd om meer middelen te bekomen. Erfgoed was lange tijd een bravere, stillere variant, en bleef daardoor in de kou staan. Maar de sector heeft zich inmiddels goed georganiseerd." En die organisatie wordt beloond.

Sven Gatz, Vlaams minister voor Cultuur (Open Vld).Beeld Photo News

Toporovski

Het gebrek aan middelen werd dit voorjaar nog maar eens geïllustreerd door de Toporovski-affaire in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). Verschillende museumdirecteurs stelden toen dat er simpelweg te weinig geld was om gedegen expertises uit te voeren en vervalsingen op te sporen. "Dat heeft niet meegespeeld", stelt Gatz. "Maar deze extra middelen moeten natuurlijk wel bijdragen tot meer professionalisering."

Een speciale rol is weggelegd voor het M HKA, dat werd erkend als cultureel erfgoed. De subsidies van het Antwerpse museum, dat binnenkort naar een nieuw gebouw moet verhuizen, stijgen met 9 procent tot 5,35 miljoen euro. Minder dan verhoopt, klinkt het, maar M HKA-directeur Bart De Baere wenste niet te reageren. "In de aanvraagdossiers werd in totaal 21 miljoen extra gevraagd, wij hebben 9,6 miljoen extra gegeven", zegt de minister. "We kunnen nooit iedereen geven wat gevraagd wordt."

'De erfgoedsector zit al jaren te wachten op extra middelen. Bij de opstelling van het eerste Erfgoeddecreet in 2004 werden centen beloofd. Die hebben we nooit gezien'
Patrick Allegaert, Overleg Vlaamse Musea

Toch wordt er positief gereageerd. Patrick Allegaert, directeur van het Dr. Guislain-museum in Gent en initiatiefnemer van het Overleg Vlaamse Musea: "Dit is een mooie geste. Want de erfgoedsector zit al jaren te wachten op extra middelen. Bij de opstelling van het eerste Erfgoeddecreet in 2004 werden centen beloofd. Die hebben we nooit gezien. We liepen achter op bijvoorbeeld de podiumsector. Maar we zijn mondiger geworden, en hebben druk kunnen uitoefenen."