Vande Lanotte (SP.A): "Engie Electrabel duwt bewust de energieprijs omhoog"

"Engie Electrabel bespeelt de minister van Energie Marghem". Dat zegt energiespecialist van SP.A Vande Lanotte in "De wereld vandaag" op Radio 1. Volgens Vande Lanotte gebruikt Engie de situatie met het mogelijk stroomtekort "te kwader trouw" om de energieprijs de hoogte in te jagen. 

"Engie bespeelt de minister"

Komt er in november een stroomtekort of niet? En moet het afschakelplan dan worden geactiveerd? De discussie beheerst al de hele week het nieuws. Eerder bleek dat maar één van de zeven kerncentrales in november zou draaien. Federaal minister voor Energie Marghem (MR) moest  op zoek naar oplossingen om te kunnen garanderen dat in november het licht aanblijft.

Energieproducent Engie/Electrabel beloofde al 750 megawatt extra in november, vooral uit gascentrales zoals die van Vilvoorde. En vanmorgen kondigde de producent aan dat het onderhoud aan een van de kerncentrales wordt vervroegd, waardoor er vanaf 18 november twee kerncentrales zullen draaien.

"Er is meer paniek gezaaid over de bevoorradingszekerheid dan dat het probleem echt was", zegt energiespecialist Vande Lanotte (SP.A). "Het enige gevolg daarvan is een prijsstijging."  

Men heeft een noodsituatie meegecreeërd. Het enige resultaat is, en dat zal niet ongewild zijn, dat de prijs stijgt

Johan Vande Lanotte, energiespecialist van SP.A

Vande Lanotte ziet een tactiek in de houding van Engie Electrabel. "Als men nu plots kan zien dat het vlugger kan, en een week geleden niet, dan is dat gewoon te kwader trouw", aldus Vande Lanotte. "Men heeft een noodsituatie meegecreeërd. Het enige resultaat is, en dat zal niet ongewild zijn, dat de prijs stijgt."

"Electrabel heeft de minister bespeeld. Die was hierin machteloos. Ze praat met niet veel kennis van zaken. Als Engie eerst zegt dat er geen oplossing is en twee dagen later komen ze met een deel van de oplossing, dan is het duidelijk wie het spel leidt. Niet de minister in elk geval", aldus Vande Lanotte.

"Dit is een schimmenspel, maar de bedoeling is om meer geld voor elektriciteit te krijgen. Daar ben ik nogal van overtuigd", besluit hij.

Een oud probleem?

Maar Vande Lanotte maakte zelf deel uit van de besturen die Electrabel verkochten aan het toenmalige Franse Suez, dat nu Engie heet. Niet waar, reageert Vande Lanotte: "De toenmalige premier Verhofstadt heeft toen geprotesteerd tegen de verkoop aan de Fransen. Maar de Europese Unie reageerde dat we ons niet moeten moeien."

In 2003 was Vande Lanotte ook lid van de regering die besliste om uit de kernergie te stappen. Was er toen dan niet te weinig langetermijnsvisie? "Onmiddellijk na de uitspraak zei de CD&V bij monde van Schouppe dat het niet doorging. Had de regering die na de paarse regering kwam meer verdergezet, dan was er geen probleem. Maar dat heeft ze niet gedaan. Ik vind het grappig dat men terugverwijst naar de verkoop van Electrabel en de beslissing om uit de kernenergie te stappen. Als de regering erna telkens de beslissing terugschroeft, dan heb je natuurlijk geen oplossing", verdedigt Vande Lanotte zich. 

Beluister hier het interview met Johan Vande Lanotte in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Meest gelezen