Michiel Devijver

Vrijscène waar kinderen naar kijken en een geslacht schaap: hoe controversieel is "Lam gods" nu echt?

Het veelbesproken toneelstuk "Lam gods" gaat vanavond in première in NTGent. Het werk van artistiek directeur Milo Rau was de afgelopen maanden al voer voor heel wat commotie. Vandaag verzamelden dan ook heel wat buitenlandse journalisten in de Arteveldestad. Maar hoe is het stuk nu écht? VRT NWS-journaliste Dominique de Graaf ging gisteren naar de avant-première in Gent kijken. 

De seizoensopener van toneelhuis NTGent, "Het lam gods", zet het beroemde schilderij van de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck uit de 15e eeuw om in een hedendaags theaterstuk. In de voorstelling worden de personages uit het schilderij vertaald naar hedendaagse mensen en dat verliep de afgelopen maanden niet zonder commotie.

NTGent had voor de voorstelling in maart een castingsoproep gelanceerd, waarin ze onder andere een ex-Syriëstrijders zochten om mee op de planken te staan. Regisseur Milo Rau wilde hen de moderne variant van de kruisvaarders laten spelen. Met de aanslagen in Brussel in het achterhoofd, ontstond veel protest tegen de oproep, en tegen Milo Rau in het bijzonder.

In de voorstelling is uiteindelijk géén religieuze strijder te zien. Dat kondigde regisseur Milo Rau reeds na de commotie aan. VRT NWS-journaliste Dominique de Graaf, die gisteren ging kijken naar de avant-première bevestigt: “De kruisvader wordt vertolkt door een figurant. Verder is het stuk mooi gebracht, zit de visuele link met het Lam Gods goed en versterkt de muziek het geheel." 

De voorstelling kon ook op heel wat internationale persbelangstelling rekenen. "Alles wat hij maakt lijkt een doel te hebben en is ook weloverwogen. Dus ik verwacht me aan minder controverse dan sommigen beweren", zegt Matt Truman van de Financial Times. 

Volgens Barbara Villiger Heilig van Republik is de controverse die Milo Rau uitlokt niet gratuit: “Als je naar een stuk van Milo Rau gaat kijken dan weet je dat het controversieel zal zijn, misschien provocatief, maar het lokt discussie uit.” 

Als je naar een stuk van Milo Rau gaat, weet je dat het controversieel zal zijn

Barbara Villiger Heilig van Republik

Milo Rau overwoog eerder dit jaar ook het thema “onverdoofd slachten” aan te kaarten tijdens “Het lam gods”. De regisseur wou het goddelijk lam effectief slachten op het podium. Omdat dat verboden is, bedacht Milo Rau een alternatief.

Er is dus wél een echt schaap op de planken te zien als “Het lam gods”, maar het wordt niet ter plaatse geslacht. “Er wordt gewerkt met videobeelden”, zegt Dominique de Graaf. “Het schaap wordt op het podium geschoren en tegelijk worden beelden van een slachting getoond”.

Ik kan me inbeelden dat het publiek het moeilijk heeft met kinderen die meekijken naar de beelden waarin een schaap geslacht wordt, maar Milo Rau probeert zijn publiek op die manier een geweten te schoppen.

Dominique de Graaf, VRT-journaliste

(Lees verder onder de foto.)

Maar Milo Rau laat de kinderen die meespelen in de voorstelling wel meekijken naar de expliciete slachtscène. “Ik kan me inbeelden dat het publiek het moeilijk heeft met kinderen die meekijken naar de beelden waarin een schaap geslacht wordt, maar Milo Rau probeert zijn publiek op die manier een geweten te schoppen.”, vertelt onze verslaggever.

Ook de acteurs die Adam en Eva spelen, ensceneren een intieme choreografie op het podium voor een groep kinderen.  Het NTGent wijst erop dat van penetratie of seks geen sprake is en dat de kinderen goed begeleid worden.

“De kinderen hebben altijd toestemming van de ouders”, vertellen zowel regisseur Milo Rau als acteur Frank Focketyn aan VRT NWS. 

De kinderen hebben altijd toestemming van hun ouders

Milo Rau, regisseur "Het lam gods"

(Lees verder onder de foto.)

Het is niet de enige keer dat een van Milo Rau’s toneelstukken het onderwerp van maatschappelijk debat is. Zo liet hij bijvoorbeeld ook het verhaal van Dutroux naspelen door een cast van kinderen, en reconstrueerde hij de moord op een homoseksuele moslim in 2012 in Luik op de planken.   

VIDEO: Bekijk hieronder de reportage uit het VRT-journaal.

Videospeler inladen...

VIDEO: Bekijk hieronder het gesprek met regisseur Milo Rau en Fatima Ezzarhouni, één van de acteurs en moeder van een Syriëstrijder, in de afspraak eerder deze week.

Videospeler inladen...

Meest gelezen