Direct naar artikelinhoud
cristiano ronaldo

"Ik heb geprobeerd met beide handen mijn vagina te beschermen. Dan is hij op mij gesprongen"

Cristiano Ronaldo in het shirt van zijn nieuwe club Juventus TurijnBeeld REUTERS

De Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo wordt door een Amerikaanse vrouw beschuldigd van verkrachting. Dat blijkt uit documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel kon inkijken. Ronaldo zou de vrouw 324.000 euro aan zwijggeld hebben betaald.

De carrière van Cristiano Ronaldo, de Portugese stervoetballer van Juventus, laat zich het best in cijfers vatten. Het aantal officiële wedstrijden dat hij speelde: 924. Het aantal doelpunten dat hij maakte: 661. Het aantal trofeeën dat hij won voor club en vaderland: 14. Het aantal persoonlijke prijzen op zijn palmares: 29. Het toenmalige recordbedrag, in euro, waarvoor hij Manchester United verliet en naar Real Madrid trok: 94 miljoen.

Moeten we ook deze getallen aan dat lijstje toevoegen? Het zwijggeld, in euro, dat hij aan een Amerikaanse vrouw betaald zou hebben: 324.000. Het nummer van het appartement in het Palms Hotel in Las Vegas, waarin hij haar in 2009 verkracht zou hebben: 57306.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel schrijft dat, op basis van documenten die het kon bemachtigen via het Football Leaks-platform. Der Spiegel kwam eind april 2017 al met het verhaal naar buiten, maar vandaag getuigt ook het slachtoffer in kwestie, de 34-jarige Kathryn Mayorga, in het tijdschrift. "Ik heb me in een balletje opgerold en heb geprobeerd met beide handen mijn vagina te beschermen. Dan is hij op mij gesprongen." Mayorga zou herhaaldelijk 'nee' hebben geroepen, maar Ronaldo zou haar anaal hebben verkracht.

De gebeurtenissen zijn inmiddels negen jaar oud. In de zomer van 2009, toen Ronaldo Manchester United inruilde voor Real Madrid, was de voetballer op vakantie in de VS. In Rain, een nachtclub in Las Vegas, ontmoette hij Mayorga. Ronaldo bood haar een drankje aan en vroeg haar telefoonnummer. Later die avond stuurde hij haar een sms, met de vraag haar te ontmoeten in de lobby van het Palms Hotel.

Daar zou hij naakt in de badkamer zijn binnengekomen toen Mayorga zich omkleedde voor de jacuzzi, met de vraag om zijn geslacht aan te raken en in de mond te nemen. De vrouw weigerde: "Ik dacht: dit is een grap." Ze heeft Ronaldo wel gezoend, omdat ze dacht daarna weg te kunnen. Wat niet het geval bleek, stelt ze. Ronaldo nam haar mee naar de slaapkamer, en verkrachtte haar, klinkt het in haar getuigenis. Mayorga deed de dag nadien aangifte bij de politie, zonder haar verkrachter bij naam te noemen.

Ronaldo nam haar mee naar de slaapkamer, en verkrachtte haar, klinkt het in haar getuigenis

Zwijgcontract

De atleet ontkent de feiten: volgens hem was er wederzijdse toestemming. Maar uit documenten die Der Spiegel kon bemachtigen via Football Leaks, een klokkenluidersplatform dat onder andere belastingdeals van voetballers heeft ontmaskerd, blijkt dat Ronaldo aan zijn advocaat wel toegaf haar verkracht te hebben. "Ze heeft meermaals nee en stop gezegd", klinkt het als antwoord op vragen die advocaten opstelden. Of: "Ik drong haar langs achter binnen. Het was bruut." En: "Ze zei dat ze niet wilde, maar ze heeft zich beschikbaar gehouden." Tot slot: "Ze heeft altijd weer nee gezegd. 'Doe het niet, ik ben niet zoals de anderen.' Achteraf heb ik me verontschuldigd."

Uit eerdere berichtgeving blijkt dat de voetballer nadien sms’te met zijn advocaat over zwijggeld. Aanvankelijk vroeg Mayorga 660.000 euro, "om de therapieën te betalen waarvan ik zeker was dat ik ze nodig zou hebben." "Het moet minder zijn!", sms'te Ronaldo naar zijn advocaat. Uiteindelijk werd een bedrag van 375.000 dollar, of 324.000 euro, overeengekomen.

De atleet ontkent de feiten: volgens hem was er wederzijdse toestemming

Daar heeft Mayorga nu spijt van. "Ik ben nooit gestopt hem én mezelf aan te klagen. Hem om wat hij heeft gedaan en mezelf omdat ik die overeenkomst heb ondertekend." Onder begeleiding van een nieuwe advocaat komt Mayorga daarom nu naar buiten met haar verhaal. De advocaat heeft een klacht ingediend tegen Ronaldo, "om het zwijgcontract nietig te verklaren." Volgens een psychiater lijdt Mayorga aan posttraumatische stress "als direct en exclusief gevolg van het seksueel geweld door meneer Ronaldo."

Ronaldo heeft niet gereageerd op de aantijgingen.