Ook Sint-Genesius-Rode stuurt eigen kiesbrief na oproepingsbrief Homans

Faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode zal dan toch een eigen oproepingsbrief naar de inwoners sturen met een taalgebruik overeenkomstig twee arresten van de Raad van State. Dat werd vrijdagavond beslist tijdens een bij hoogdringendheid bijeengeroepen gemeenteraad.

Terwijl de Vlaamse decreten stipuleren dat lokale besturen van faciliteitengemeenten documenten zoals oproepingsbrieven steeds in het Nederlands moeten versturen en Franstaligen die een document in hun taal willen ontvangen dit telkens opnieuw moeten aanvragen, stelde de Raad van State al tot twee keer toe dat dit één keer om de vier jaar melden voldoende is.

De Raad van State herhaalde dit in een arrest in mei toen deze rechtbank een vernietigingsbesluit van Vlaams minister Liesbeth Homans schorste ten aanzien van de gemeenteraadsbeslissing van Sint-Genesius-Rode om een register in het leven te roepen waarin deze Franstalige meldingen zouden worden opgenomen.

De inwoners van de zes faciliteitengemeenten kregen een tweetal weken terug reeds een oproepingsbrief van gouverneur De Witte in opdracht van Homans waarin de Vlaamse taalwetgeving gevolgd werd. Sint-Genesius-Rode zal de oproepingsbrieven nu nog eens versturen. In het Frans naar de Franstaligen die gemeld hebben dat ze voor een periode van vier jaar documenten in het Frans willen ontvangen. Al de anderen krijgen een Nederlandstalig exemplaar.

Eerder beslisten ook de schepencolleges van Linkebeek, Kraainem, Drogenbos en Wezembeek-Oppem een dergelijke brief te sturen. In Wemmel beperkte het college zich tot het sturen van een brief aan de Franstalige geregistreerden met de melding dat men niet akkoord ging met de handelswijze van Homans en deze desgewenst een Franstalige kiesbrief konden komen afhalen.

‘Onbehoorlijk bestuur’

Dat in Sint-Genesius-Rode de gemeenteraad zich over de kwestie moest buigen was het gevolg van het feit dat de Vlaamse schepen Anne Sobrie (Respect) in het schepencollege de consensus verbrak.

Tijdens de gemeenteraad vrijdagavond bestempelde Sobrie het versturen van een tweede oproepingsbrief ‘als een daad van onbehoorlijk bestuur’. ‘U laat op die manier de verkiezingen in de grootste verwarring verlopen en werkt misbruiken in de hand.’

Over het arrest van de Raad van State wees Sobrie op artikel 6 van het Gerechtelijk Wetboek. ‘Dit zegt dat rechters geen algemene regels mogen uitvaardigen maar enkel mogen beslissen over concrete geschillen.’ Niemand van de Franstaligen reageerde op de opmerkingen van Sobrie.

De gemeenteraadsbeslissing werd vervolgens enkel goedgekeurd door de Franstalige meerderheid. Burgemeester Pierre Rolin (IC-GB) onthield zich bij de stemming.

Franstaligen in Sint-Genesius-Rode opnieuw op één lijst ondanks 'moeilijke momenten'

© ssj

In tegenstelling tot in andere faciliteitengemeenten zijn de Franstalige partijen er in Sint-Genesius-Rode wel in geslaagd om opnieuw een eenheidslijst te vormen. Burgemeester Pierre Rolin is nu al zo goed als zeker dat hij zichzelf opvolgt.

In faciliteitengemeenten Linkebeek en Kraainem zijn de Franstalige eenheidslijsten uit elkaar gevallen In Sint-Genesius-Rode is dat niet het geval. Daar trekken de Franstalige partijen opnieuw samen onder de naam IC-GB naar de kiezer. Een evidentie is dat niet, aangezien tal van partijen zoals MR, Défi, PS en Ecolo uit waren op een of meerdere goede plekjes op de lijst. De meeste plaatsen op de lijst gaan naar de niet partijgebonden groep 1640.be rond burgemeester Pierre Rolin. “In enkele andere faciliteitengemeenten is er geen Franstalige eenheidslijst meer. We hebben niet echt moeilijkheden gekend. Het was ons doel om één lijst te vormen. Binnen de meerderheid hebben we de voorbije jaren ook maar twee tot drie keer een moeilijk moment gekend”, zegt Rolin. Zo stemde het toenmalige FDF (nu Défi) tegen het ereburgerschap voor Herman Van Rompuy, terwijl de andere Franstaligen voor waren. En dat Défi-raadslid Cédric De Cock eerder dit jaar Frans sprak tijdens een gemeenteraad, viel ook niet in goede aarde bij Rolin.

Lijsttrekker wordt opnieuw Pierre Rolin. “Ik heb toch wel wat getwijfeld. Zes jaar is immers een lange periode, en ik heb nog een andere job”, zegt Rolin. “Maar ik wil er toch nog vol voor gaan.”

Zeker van meerderheid

Net zoals zes jaar geleden gaat de tweede plaats naar Sophie Wilmès (MR), die het intussen wel tot federaal minister heeft geschopt. Schepen Eric Libert (Défi) houdt de lokale politiek voor bekeken, en zijn derde plaats op de lijst wordt ingenomen door partijgenoot en gemeenteraadslid Cédric De Cock. Ook schepenen Philippe De Vleeschouwer, Charles-Emmanuel Van Der Straten en Miguel Delacroix doen opnieuw mee.

Dat IC-GB de meerderheid zal halen, daar bestaat geen twijfel over. Vorige keer haalde de eenheidslijst 65,5 procent van de stemmen, en verwacht wordt dat er opnieuw sterk wordt gescoord. En dat burgemeester Pierre Rolin zichzelf zal opvolgen, dat is ook haast een zekerheid. “Of de verkiezingen nog spannend zijn? Toch wel, hoor. Er is altijd wat onderlinge competitie over wie het meeste stemmen zal halen”, zegt Rolin. “Maar ik moet eerlijk zijn. Als je de lijst van de meerderheid trekt, dan weet je bijna zeker dat je verkozen zal worden tot burgemeester.”

Wie burgemeester Rolin zal vergezellen in het schepencollege, is wel nog even afwachten. In faciliteitengemeenten bepaalt het aantal voorkeurstemmen immers wie schepen wordt. Van de vijf overgebleven plekjes gaat er zo goed als een naar de Vlaamse oppositie, waardoor er vier naar de Franstaligen gaan. Het zou dus goed mogelijk dat Défi, het vroegere FDF, voor het eerst in jaren niet vertegenwoordigd zal zijn in het college.