Van Quickenborne is veruit de populairste burgemeester, maar zonder coalitie kan hij niet

© Hollandse Hoogte / Stijn Rademaker

Kortrijk krijgt boeiende verkiezingen op 14 oktober, waar nog heel veel mogelijk is. CD&V 4.0 verliest zwaar, maar blijft nog net de grootste partij. Andere partijen blijven ter plaatse trappelen of winnen. Vlaams Belang rukt op naar tien procent.

Kris Vanhee

Een peiling van Het Nieuwsblad toont enkele verrassende resultaten, aldus politicoloog Nicolas Bouteca. Deze week nog modereerde hij een druk bijgewoond debat op Overleie. Eerst de verliezers: “In 2006 haalde de CD&V 40 procent. Er was in 2012 een verlies van 7 procent. Die trend zet zich door met een verlies van 11 procent”, zegt Bouteca. “De redenen? De partij was minder zichtbaar, want ze zat niet meer in het bestuur. En er verdwenen enkele politici die samen zo’n 10.000 stemmen waard waren.” In een eerdere vragenlijst gaf CD&V 4.0 aan te streven naar het behoud van het aantal zetels.

Nog een partij die wellicht had gedacht beter te scoren is SP.A, dat wel deel uitmaakte van de stadscoalitie. Bouteca: “In 2006 haalde SP.A nog 18 procent. Dat aantal ging naar 14,3 in 2012 en nu klokken ze af op 10,9 procent. Ik denk dat dit niet zozeer met Kortrijk te maken heeft, want ze namen niet onverdienstelijk deel aan het bestuur. Als ze dit cijfer zouden behalen op 14 oktober, dan is dat het slechtste resultaat sinds 1976. Dit moet voor Philippe De Coene en zijn ploeg toch een tegenvaller zijn.”

Verrassend status quo

Voor Open VLD wijzigt er op dit moment niet zoveel. De partij is met een grote meerderheid van onafhankelijken Team Burgemeester geworden. Bouteca: “We moeten uiteraard rekening houden met een foutmarge, maar het Team blijft status quo en dat is voor mij toch wat verrassend. De partij was erg aanwezig en heeft met Vincent Van Quickenborne de populairste kandidaat-burgemeester.”

Over naar N-VA dan. Die krijgt geen superscore, want ook zij trappelen op dit moment ter plaatse. Bouteca: “De partij maakt in jullie peiling geen grote sprong voorwaarts en blijft daarmee onder het nationale niveau.”

En dan zijn er de stijgers met als eerste partij Groen. Bouteca: “Groen komt van 7,4 in 2012 en klokt nu af op 10,3. Wellicht gaan ze lopen met stemmen van SP.A, zoals op het nationale vlak, want het verlies van SP.A is zowat gelijkaardig aan de winst van Groen.”

Opvallende winnaar

Een andere opvallende winnaar in het onderzoek bij de Kortrijkzaan is de stijging van het Vlaams Belang. Dat haalt met 9,6 een vrij goede score. Het identiteitsdebat, de discussie rond een moskee in Kortrijk en de strijd tegen een volgens hen onveilige stad zijn daar niet vreemd aan. Bouteca: “In 2006 haalden ze nog 14,4 procent, maar toch. Ze doen dat zonder de twee gemeenteraadsleden die de partij verlieten. Ze blijven eigenaar van deze thema's.”

Wie er tot slot burgemeester moet worden in Kortrijk, daar laat de Kortrijkzaan geen twijfel over bestaan. Van Quickenborne is met een straatlengte voorsprong nummer één.

Onderzoeksbureau Indiville nam de representatieve peiling van 17 tot en met 24 september 2018 online af bij 387 stemgerechtigde inwoners van Kortrijk. De steekproef werd gewogen naar stemgedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, geslacht en leeftijd. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95%, is ca. 5,42 punten.