Direct naar artikelinhoud
Binnenland

FANC twijfelt aan getuigenissen over betonproblemen in centrales: "Nooit besparing op veiligheid"

In de centrale van Tihange zouden er midden jaren 90 al problemen met het beton gemeld zijn, getuigen bronnen aan VRT.Beeld Hanne Van Assche

De betonproblemen in de Belgische kerncentrales zijn al langer bekend. Dat zegt een anonieme bron binnen Engie-Electrabel aan RTBF. Anonieme bronnen 'bij de kerncentrales' bevestigen dat aan VRT. Engie-Electrabel ontkent. En ook het FANC heeft twijfels over de geloofwaardigheid.

In november dreigt in delen van België het licht uit te gaan. Dat komt onder meer door betonproblemen in de veiligheidsbunker van Tihange 3, waardoor de kerncentrale langer stilligt. Het is geen alleenstaand feit: de jongste jaren zijn er steeds meer betonproblemen in kerncentrales.

Volgens een anonieme getuige, die al jaren bij Engie Electrabel werkt, bestaan er rapporten die twintig jaar geleden al de problemen met het beton vermeldden, zo meldt RTBF. Ook VRT maakt melding van bronnen 'bij de kerncentrales' die bevestigen dat,  wat Tihange betreft, men al midden jaren 90 had gezien dat er problemen waren met het beton. 

Sinds de overname in 1998 door het Franse Suez (het huidige Engie) wordt er volgens de anonieme Engie-medewerker te weinig geïnvesteerd in onderhoud. "Na de overname werd winst de grootste prioriteit. Er werd beslist om investeringen voor onderhoud zo lang mogelijk uit te stellen, zolang we niet voor een catastrofale situatie stonden."

'Na de overname werd winst de grootste prioriteit. Er werd beslist om investeringen voor onderhoud zo lang mogelijk uit te stellen'
Anonieme getuige binnen Engie Electrabel aan RTBF

Verbaasd

Engie-Electrabel is naar verluidt 'zeer verbaasd' over de beweringen. "Dit is fout en onaanvaardbaar", zeggen de woordvoerders. "Wij investeren massaal in ons productiepark, met jaarlijks 200 miljoen euro alleen al voor onderhoud. De toestand van het beton wordt sinds de bouw van de centrales opgevolgd, aangezien het beton onderhevig is aan enorme stoomdruk en thermische schokken." Al kunnen de woordvoerders "noch bevestigen, noch ontkennen" dat er al sinds de jaren 90 problemen zijn met betonrot in de centrales.

De uitbater van de kerncentrales wil benadrukken dat er nooit werd of zal worden bespaard ten koste van de veiligheid. "Nucleaire veiligheid is onze absolute prioriteit. Het stilleggen van de centrales kost ons 600 miljoen euro in 2018." Het is nog onduidelijk of Engie-Electrabel verdere stappen onderneemt.

Het FANC, de nucleaire waakhond, valt eveneens uit de lucht. "Wij gaan niet voort op anonieme getuigenissen in de media", zegt woordvoerder Erik Hulsbosch. Hij acht de getuigenissen weinig geloofwaardig: "Dit kan niet kloppen. Sinds de ramp in Fukushima zijn de veiligheidsvereisten strenger geworden. De Belgische vereisten waren vlak na de ramp een pak strenger dan de Europese vereisten", zegt Hulsbosch.

Marghem

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) gaf in een eerste reactie via Twitter de indruk dat ze de getuigenissen geloofwaardig acht. Ze stelde bedroefd te zijn dat ze de gevolgen moet vaststellen van chronische onderinvestering in bepaalde strategische sectoren". Marghems woordvoerder nuanceerde de tweet achteraf. "Dit toont alleen aan dat er jarenlang niet genoeg is geïnvesteerd. We wachten het onderzoek af. Het is nog te vroeg om uitspraken te doen."

Andere bronnen binnen de regering zijn voorzichtiger. "We gaan geen uitspraken doen op basis van anonieme getuigenissen in de media."