Direct naar artikelinhoud
Politiek

De Crem neemt ontslag als staatssecretaris, als hij weer burgemeester wordt

Pieter De Crem.Beeld Joeri Seymortier

Pieter De Crem gaat ontslag nemen als staatssecretaris van Buitenlandse Handel, als hij de nieuwe burgemeester van de fusiegemeente Aalter mag worden.

Pieter De Crem maakt een duidelijke belofte naar de inwoners van Aalter en Knesselare: als hij verkozen wordt tot de nieuwe burgemeester van de fusiegemeente, dan zal hij zijn ontslag indienen als staatssecretaris. "Ik ben daar heel duidelijk in", zegt De Crem. "Wanneer ik het vertrouwen van de kiezer van Aalter en Knesselare krijg, dan ga ik helemaal voor dat burgemeesterschap. Ik zal dan inderdaad mijn ontslag indienen als staatssecretaris. Ik ben dan wel nog altijd gewoon parlementslid en dat wil ik ook blijven doen."

Een lange belofte wordt het in ieder geval niet. Volgend jaar in mei moeten we al weer naar de stembus. Dan voor de nationale verkiezingen. Wat zijn ambities voor die verkiezingen zijn, wil De Crem vandaag nog niet zeggen. "Het zijn eerst gemeenteraadsverkiezingen. De nationale verkiezingen zijn nog ver weg", klinkt het.

De Crem is iets meer dan tien jaar minister en staatssecretaris. In Aalter behaalde zijn kartel met N-VA de vorige keer 65 procent van de stemmen, een ruime meerderheid. Deze keer neemt hij het op tegen Groen, Open Vld Plus, Vlaams Belang en na lange tijd ook tegen sp.a. Het kartel tussen CD&V en N-VA heeft in de peilingen de beste kansen.