Direct naar artikelinhoud
Economie

Italiaans begrotingsbeleid verontrust markten

Eerder werd de handel in grote banken als UniCredit, Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena en Mediobanca tijdelijk stilgelegd na zware koersverliezen.Beeld AFP

De rente op Italiaans staatspapier klimt tot 3,22 procent terwijl de beurzen fors in de min gaan. De financiële markten maken zich ernstige zorgen over het begrotingsbeleid van Italië.

Vooral de aandelen van de Italiaanse banken kregen het zwaar te verduren. Zo zagen Intesa Sanpaolo en UniCredit hun koers met bijna 10 procent kelderen. Eerder werd de handel in grote banken als UniCredit, Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena en Mediobanca tijdelijk stilgelegd na zware koersverliezen.

Maar ook elders in Europa zijn de bankwaarden de pineut. Binnen de Stoxx Europe 600 verliest de financiële sector meer dan 3 procent. Het verlies van de Milaanse beurs loopt op tot 4,1 procent en voor heel Europa tot 1,9 procent.

De bankensector ging onderuit nadat de nieuwe Italiaanse regering het begrotingstekort voor 2019 heeft vastgesteld op 2,4 procent, terwijl de financiële markten hadden gehoopt dat de overheid de uitgaven zou terugdringen en het tekort rond de 2 procent zou uitkomen. Daardoor staken de zorgen de kop op dat door de plannen de toch al torenhoge schuld van Italië verder zal stijgen.

Daarmee ligt Rome op ramkoers met de Europese Commissie die juist vindt dat Italië meer moet doen om de schuld terug te dringen, in plaats van die verder te laten oplopen. De schuld ligt nu op 132 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp). De Europese begrotingsregels schrijven voor dat de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bbp mag bedragen, met een begrotingstekort van maximaal 3 procent.

De rente op Italiaanse staatsleningen ging flink omhoog, beleggers vluchten onder meer naar Duits staatspapier. Terwijl de euro onder druk kwam te staan door de Italiaanse onrust.