Het dak lekt, de muren beschimmelen en de geur is niet te harden: personeel sociale dienst werkt in erbarmelijke omstandigheden

© rdl

Het dak lekt, er staat schimmel op de muren en het stinkt er: de omstandigheden waarin de medewerkers van de sociale dienst in Lede hun werk moeten doen, zijn erbarmelijk. In een brief aan gemeente- en OCMW-raadsleden uiten ze hun bezorgdheden. Intussen kibbelen CD&V en Open VLD voort over een voorlopige huisvesting.

Rudi De Koker

Het OCMW-gebouw aan de Kasteeldreef in Lede voldoet niet meer aan de normen om als dienstencentrum te fungeren. Niet voor de twaalf maatschappelijke werkers van de sociale dienst, maar ook voor bezoekers bieden de lokalen allerminst een prettig kader. Er zijn plannen om in een tijdelijke huisvesting te voorzien maar door gekibbel tussen meerderheidspartijen CD&V en Open VLD komt er geen schot in die plannen.

Voor de medewerkers is de maat nu vol. In een brief aan de bewindslui worden de pijnpunten nog eens opgesomd. “We werken in kantoren met regeninslag en met onhoudbare geurhinder, die werden afgekeurd door de dienst arbeidspreventie”, klinkt het. “We werken in een gebouw dat onze veiligheid op geen enkele manier garandeert. Deze situatie kan onmogelijk gelinkt worden aan een respectvol personeelsbeleid, wat een negatieve weerslag heeft op ons vertrouwen in het bestuur.”

Een kleine rondgang door het gebouw maakt duidelijk dat hun klachten allerminst overdreven zijn: er staat schimmel op de muren, in een overvolle kelder liggen de dossiers noodgedwongen op de grond, het eetlokaal is veel te klein en overal hangt een bedompte lucht.

Intussen raakt de meerderheid het niet eens over een voorlopige huisvesting in afwachting van de bouw van een nieuw dienstencentrum. In de OCMW-raad van 26 september wou Groen-raadslid Jef Lemmens weten of de intussen al beroemde containers die de dienst tijdelijk onderdak moeten bieden er daadwerkelijk komen, of dat er voor een verhuizing naar De Bron gekozen wordt. “Dat laatste is een verkiezingsstunt van de burgemeester”, reageerde voorzitter Annelies De Meersman, wier partij (Open VLD) blijft pleiten voor de containers. “Alles is klaar binnen het budget.”

Intussen vraagt de sociale dienst aan het bestuur om betrokken te worden in de zoektocht naar een nieuwe huisvesting. Als basisvoorwaarden vragen zij onder meer geluidsdichte gespreksruimten, een oplaadpunt voor budgetmeters, voldoende kantoren en verluchting in de gespreksruimtes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus