1 op de 5 moslims heeft begrip voor ISIS

Eén op de vijf moslims in Vlaanderen en Brussel heeft begrip voor Islamitische Staat (ISIS) en haar manier van actievoeren. Dat blijkt uit een enquête van VTM NIEUWS en HUMO. Opvallend: het meeste begrip oogst ISIS bij oudere moslimmannen in Vlaanderen. Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat niet-moslims te weinig begrip hebben voor moslims.

wver

20 procent van de moslims die begrip heeft voor de terreur van ISIS: dat is veel, maar specialisten schrikken er niet van. Het komt volgens hen omdat veel moslims de koran niet goed kennen, en de imams leggen het niet voldoende uit.

"Moslims zijn gekenmerkt door weinig kennis van de islam", zegt moraalfilosoof Etienne Vermeersch. "Dus ze weten niet wat er gebeurt, ze kennen de islam en de geschiedenis niet. Ze weten niet welke gevolgen dat allemaal kan hebben. Dus ik denk dat het vooral onwetendheid is."

Binnen de moslimwereld zijn ze verontrust door het cijfer. "Ik denk dat we daar de voorbije jaren te weinig rekening mee gehouden hebben", zegt de Gentse imam Brahim Laytouss. "Dat we die verantwoordelijkheid moeten dragen. Het is verontrustend dat de sympathie voor een terreurbeweging zo hoog is."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen