Staatsbezoek Erdogan aan Duitsland - "Heel succesvol bezoek" ondanks verschillen, vindt Turkse president

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat zijn staatsbezoek aan Duitsland "een heel succesvol bezoek in een heel kritische periode" was, ondanks de verschillen die tussen beide landen bestaan. Erdogan sprak bij de opening van een moskee in Keulen. Hij zei dat hij dat hij zijn bezoek had aangegrepen als een kans om het met de lokale autoriteiten te hebben over "hoe racisme en xenofobie" aan te pakken. Erdogan ontmoette ook zakenleiders voor mogelijke investeringen in Turkije, zei hij. "Enkele meningsverschillen aan de kant gelaten, moeten we ons focussen op gezamenlijke kwesties", aldus Erdogan. Hij wees op het conflict in Syrië en de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) als gebieden waar moet worden samengewerkt.

Tijdens een gespannen banket met de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier had Erdogan vrijdag nog beroering veroorzaakt toen hij opmerkte dat het land "honderden, duizenden" terroristen onderdak biedt.

Tijdens de openingsceremonie van de Centrale Moskee in Keulen zei hij ook dat hij soortgelijke islamitische gebedshuizen wil zien in andere Duitse steden. De moskee is "een bron van trots voor miljoenen Turken". "Zij die hier verlicht worden, zullen niet betrokken worden in terrorisme", verzekerde hij. De moskee wordt uitgebaat door Ditib, een Turks-Duitse islamitische koepelorganisatie die onder vuur kwam te liggen omdat die te dicht bij Erdogan zou staan.

Bron: Belga