Premier Michel stelt beleidsverklaring uit

© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Premier Charles Michel stelt zijn beleidsverklaring uit. De onderhandelingen over de begroting en bijkomende structurele hervormingen gaan in tussentijd wel voort. Maar het is de eerste minister die de agenda daarvan zal bepalen, klinkt het maandagnacht bij de premier.

wver, dgs

Voor de CD&V is het duidelijk: zonder vermogenswinstbelasting komt er geen hervorming van de vennootschapsbelasting. De regeringspartijen willen die vennootschapsbelastingen (de belasting voor bedrijven) verlagen, maar CD&V wil dat alleen als er ook een belasting komt op de grote vermogens.

Vicepremier Kris Peeters gooide rond middernacht de knuppel in het hoenderhok. De partij eiste garanties dat die meerwaardebelasting er voor het einde van het jaar zou komen en besloot maandag niet meer naar de onderhandelingstafel terug te keren. Vicepremier Kris Peeters stuurde zijn collega-ministers wel nog een nieuw voorstel, waarover hij dinsdagochtend om negen uur opnieuw wilde samenzitten.

De christendemocraten speelden daarbij hoog spel. De premier werd dinsdagmiddag immers om 14 uur in de Kamer verwacht, om er met een akkoord op zak zijn beleidsverklaring af te leggen. Meteen zouden nog slechts enkele uren resten om tot een akkoord te komen.

Ongenoegen over demarche CD&V

Maar premier Michel en coalitiepartners N-VA, Open VLD en MR lieten zich dus niet voor het blok zetten. De 'state of the union' wordt uitgesteld, zo klonk het nadat de premier en de overige vicepremiers nog een kleine twee uur hadden samengezeten om zich over de demarche van de CD&V te bezinnen.

De onderhandelingen worden intussen voortgezet. Maar wel volgens de agenda die premier Michel zal bepalen, beklemtoont zijn entourage. Eerder was ook bij N-VA al ongenoegen te horen over het feit dat CD&V - bovenop de beslissing om maandag niet meer aan te schuiven - ook nog eens op eigen houtje de volgende bijeenkomst wilde opdringen. Dinsdagochtend om 9 uur staat naar verluidt alvast géén vergadering gepland.

Een alternatief voor het uitstel van de beleidsverklaring had kunnen zijn om enkel de begroting al af te kloppen. Die is de facto immers rond. N-VA-vicepremier Jan Jambon liet in de loop van de avond echter duidelijk verstaan dat de verlaging van de vennootschapsbelasting en de hervorming van de arbeidsmarkt voor hem "integraal deel uitmaken van het begrotingsakkoord". Bovendien is de vraag of het begrotingswerk zonder structurele hervormingen de toets van de Europese Commissie wel zou doorstaan.

Dat premier Michel zijn 'state of the union' is eerder al gebeurd. Zijn voorganger - PS'er Elio Di Rupo - moest zijn laatste beleidsverklaring in 2013 noodgedwongen uitstellen door het aanslepende begrotingswerk.

LEES OOK:

REACTIES: “Dit is een heel bizarre situatie”

CD&V houdt been stijf: “We willen ons niet in budgettaire avonturen storten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen