Engie Electrabel ontkent winst door mogelijk stroomtekort: “We worden alleen armer”

© EPA-EFE

Engie Electrabel ontkent dat het winst boekt door het dreigende stroomtekort in ons land. “De eerste economische impact is voor ons”, verklaarde nucleair topman Thierry Saegeman zondag in De Zevende Dag op Eén. “Wij maken honderden miljoenen euro verlies.” Het bedrijf staat wel met het equivalent van twaalf kerncentrales in België en de buurlanden klaar om netbeheerder Elia te helpen de bevoorradingszekerheid te garanderen.

evdg

De voorbije week werd duidelijk dat het afschakelplan in geval van een stroomtekort de komende maanden best wel eens geactiveerd kan worden. In eerste instantie bleek dat tijdens de volledige maand november slechts een van de zeven kerncentrales in ons land zou draaien. Door de vervroeging van onderhoudswerken aan Tihange 1, wordt die periode ingekort.

© Bart Dewaele

“Worden alleen armer”

Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, kreeg het verwijt te “cashen” door deze situatie. “Dat klopt helemaal niet”, aldus Saegeman. Hij geeft aan dat de elektriciteitsprijs deze week kort is gestegen, maar dat de echte prijs al meer dan een jaar aan het stijgen is. Bovendien slaat slechts een kwart van de factuur op energie en komt de rest neer op taksen, toeslagen en btw, luidde het.

Saegeman benadrukte ook dat zijn bedrijf, door het stilliggen van de kerncentrales, elders elektriciteit moet kopen, en dat aan hogere prijzen dan de prijzen die met de klanten werden afgesproken. “Wij ontkennen heel formeel elke aantijging rond marktmanipulatie en verhoging van de prijzen. Wij worden helemaal niet rijker. Wij worden alleen armer, maar alleen omdat veiligheid onze prioriteit is”, zei Saegeman.

“Probleem al langer bekend”

Hij was naar eigen zeggen stomverbaasd over de reacties van onbegrip na de aankondiging van Engie Electrabel over de gelijktijdige sluiting van de kerncentrales. “Het probleem van het beton is al sinds oktober 2017 bekend.” Bovendien wijst hij erop dat de communicatie op de elektriciteitsmarkt heel strikt gereglementeerd is. “Als we nieuwe inzichten hebben over stilstand, dan moeten wij dat onmiddellijk doorgeven, transparant aan alle betrokkenen tegelijkertijd”.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) gaf aan dat er al een deel capaciteit is gevonden om het stilliggen van de kerncentrales deels op te vangen. Saegeman bevestigde echter dat er nog elektriciteit moet worden gezocht. “Wij hebben al onze middelen gemobiliseerd. We hebben het equivalent van twaalf kerncentrales in onze buurlanden gereed om netbeheerder Elia te helpen”.

Energiefactuur herbekijken

© BELGA

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten pleit voor een energiefactuur waar enkel nog het verbruik in opgenomen is. De btw op elektriciteit doen dalen van 21 naar 6 procent, ziet ze niet zitten. “We gaan niet holderdebolder in één keer honderden miljoenen toveren”, verklaarde ze eveneens in De Zevende Dag.

Rutten verwijst naar de energienorm die werd opgenomen in het energiepact. Die moet ervoor zorgen dat de verschillende componenten in de energiekost in België niet hoger zijn dan in onze buurlanden. Rutten wil die norm nu aangrijpen om te bekijken wat er in de factuur thuishoort en wat niet. Ze haalde onder meer de straatverlichting en de distributiekosten aan als posten die daar niet thuishoren.

Als bepaalde kosten uit de factuur gaan, moeten die uiteraard elders betaald worden. Volgens Rutten kan bijvoorbeeld nog winst worden geboekt in de efficiëntie van de netbeheerders. Vanuit socialistische hoek wordt er al langer voor gepleit de btw op elektriciteit opnieuw te verlagen tot 6 procent. “Ik hou alle opties open en wil alles bekijken, maar we gaan niet holderdebolder in één keer honderden miljoenen gaan toveren”, hield Rutten de boot af.

Ook de liberale voorzitster stelt zich vragen bij de timing van Engie Electrabel om onderhoudswerken aan zijn kerncentrales door te voeren. “Hadden ze dit niet in de zomer kunnen doen?” Ze benadrukt dat de politiek “niet met haar voeten laat spelen” en dat het binnenkort in ons land gedaan is met kernenergie. “We moeten nu ervoor zorgen dat er geen dag meer verloren gaat”, aldus Rutten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen