© Photo News

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eindelijk goud! Valverde kan zijn emoties niet bedwingen na ongezien WK-palmares: “Ongelofelijk”

De ontlading van Alejandro Valverde toen hij zich in Innsbruck tot wereldkampioen tot wereldkampioen was enorm. De 38-jarige Spanjaard liet zijn tranen de vrije loop. Na zes keer op het podium op een WK mocht hij eindelijk plaatsnemen op het hoogste schavot. “Ongelofelijk!”

vml

LEES OOK: Zevende WK-medaille is eindelijk de goede voor Alejandro Valverde: Spanjaard is wereldkampioen

Alejandro Valverde werd al twee keer tweede op een WK. In 2003 in het Canadese Hamilton werd hij geklopt door Igor Astarloa en in 2005 in Madrid botste hij op “Tommeke, Tommeke” Boonen. Nadien werd hij nog vier keer derde: in 2006, 2012, 2013 en 2014. Voorts nog een keer vijfde en een keer negende.

Meteen na de finish barstte hij in tranen uit: “Ik jaag al jaren achter de regenboogtrui en eindelijk heb ik hem beet. Ik kan het nog steeds niet geloven”, reageerde de 38-jarige Spanjaard. “Ik ben oud nu en jaag al vele jaren op deze titel. Maar eindelijk heb ik hem beet. Ik ben de ploeg zo ontzettend dankbaar voor hun hulp.”

Met het zware parkoers in Oostenrijk kreeg Valverde nog een ultieme kans om die gedroomde regenboogtrui te veroveren. “In de finale wist ik dat ik de verantwoordelijkheid zou moeten dragen. Ik heb geprobeerd de sprint zo goed mogelijk te regelen. Ik wist dat ik geen foutenmarge had. Op 200 meter zette ik aan en ik hield vol tot het einde.”

Valverde is na Abraham Olano (1995), Igor Astarloa (2003) en Oscar Freire (1999, 2001 en 2004) de vierde Spanjaard die de wereldtitel pakt. In het landenklassement blijft Spanje met zes regenboogtruien vijfde na België (26), Italië (19), Frankrijk (8) en Nederland (7).

Niet de oudste wereldkampioen

Valverde is echter niet de oudste wereldkampioen: met zijn 38 jaar en 158 dagen is hij net iets jonger dan de Nederlander Joop Zoetemelk die 38 jaar en 272 dagen oud was toen hij in 1985 de regenboogtrui veroverde.

Bekijk hier alle WK-podia van Valverde:

© BELGAIMAGE

© BELGAIMAGE

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen