Rouches kunnen opgelucht ademhalen na winst in Oostende

Michel Preud’homme kan weer even gerust ademhalen. Na een overtuigende 1-3 zege op het veld van Oostende staat zijn Standard vijfde in de stand. Djenepo (2x) en Emond hielden de kustjongens in bedwang.

maj

HERBELEEF. Oostende-Standard via het verslag van onze reporter ter plaatse

Al meer dan een maand zaten de Luikenaars zonder overwinning. Helemaal met gerust hart trok Standard dus zeker niet richting Oostende. Michel Preud’homme behield het vertrouwen in Christian Luyindama, koos voor drie centrale middenvelders (Marin, Cimirot en Agbo), maar doorslaggevend bleek de basisplaats van Moussa Djenepo. Die snelheidstrein uit Mali met de guitige gezichtsuitdrukking maakte met zijn vierde goal in drie matchen het verschil.

“Het is een speler die inderdaad de laatste tijd vaak scoort”, begon Preud’homme. “Het is spijtig dat ik hem woensdag in de bekermatch tegen Knokke niet erbij had, want met al die kansen had hij er wel een paar gescoord. Helaas was hij geschorst.”

Ruwe diamant

De 20-jarige Djenepo is een ruwe diamant. Al is er al heel wat slijpwerk aan verricht sinds hij in januari 2017 overkwam van Yeelen FC, de club van voormalig Sevilla-spits Frédéric Kanouté. Op de laatste speeldag van vorig seizoen zorgde hij in Oostende al voor de ommekeer toen Standard in de afgrond van Play-off 2 keek. De 2-0-achterstand in de rust werd een 2-3-zege, mede dankzij een goal van Djenepo.

Ondertussen speelde hij twee interlands voor Mali, haalde hij de longlist voor de prestigieuze Golden Boy-prijs en weet hij steeds meer rust in zijn acties te krijgen. Preud’homme: “Het is een jonge speler met kwaliteit, mentaliteit en veel snelheid. Hij wordt steeds beheerster in de afwerking. Het is iets waar we dagelijks met hem aan werken op training. In het begin was het een beetje vanalles voor de goal. In Anderlecht deed hij het al perfect en ook vandaag werkte hij prima af. We zijn heel blij met zijn vooruitgang.”

Zoals Edmilson

Ook zijn ploeggenoten zien de evolutie bij Djenepo. “We weten wat hij kan”, zei Mehdi Carcela. “Hij groeit in dit team en dat zie je terug in de wedstrijden. Hij maakt nu de goals, en dat is het enige wat er mankeerde bij ons dit seizoen.”

De Marokkaan, die in de punt speelde, herkent in de vleugelspits zelfs iets van Junior Edmilson, de Braziliaan met wie hij vorig seizoen play-off 1 op een hoopje speelde. “Wij kunnen dat duo opnieuw vormen. Hij laat het zien: de goals, de techniek, hij weet je in de voet en in de diepte aan te spelen. Moussa geeft het team in ieder geval meer opties. Zijn ontwikkeling is ook goed voor mij, misschien krijg ik nu wat meer ruimte.”

Djenepo zelf laat (voorlopig) liever zijn voeten spreken. Enkel bij de Waalse tv-collega’s van VOO passeerde hij kort. “Ik ben heel blij met mijn prestatie vandaag”, klonk het verlegen. “Het is goed om de ploeg te helpen en om de drie punten mee naar huis te nemen. Ik ben ook blij dat Emond de penalty scoorde. Tout le monde est content. We waren naar hier gekomen voor de drie punten, en het doet de ploeg deugd. Het motiveert me om de laatste tijd de clubtopschutter te zijn. Ik wil deze ploeg helpen, dus ben ik zeer tevreden.”

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik