© EPA

WK-KWALIFICATIES. Frankrijk gaat winnen in Nederland, Bosnië en Griekenland zegevieren

Opnieuw puntenverlies voor Nederland op weg naar het WK 2018 in Rusland. Oranje ging voor eigen publiek met 0-1 onderuit tegen Frankrijk. In de groep van de Rode Duivels wonnen zowel Bosnië-Herzegovina als Griekenland hun wedstrijd.

vtvn

Groep A: Nederland onderuit tegen Frankrijk

Het Nederlandse voetbalelftal heeft maandagavond voor eigen publiek van Frankrijk verloren. Een foutje van doelman Maarten Stekelenburg en een misvatting van scheidsrechter Damir Skomina braken Oranje zuur op (0-1).

Stekelenburg mocht zich aanrekenen dat Paul Pogba na een half uur de score opende met een afstandsschot. Een fout van de ervaren arbiter Damir Skomina stond even voor rust een mogelijke gelijkmaker van Oranje in de weg. De Sloveen zag niet dat Laurent Koscielny de bal in zijn eigen strafschopgebied met een arm beroerde na een schot van Vincent Janssen.

Zweden boekte een sterke 3-0-overwinning tegen Bulgarije, de eerste keer dat de Noord-Europeanen meer dan één keer scoorden sinds het internationaal pensioen van Zlatan Ibrahimovic. Ola Toivonen en Oscar Hiljemark scoorden voor de pauze. Benfica-verdediger Victor Lindelöf zette na rust de 3-0 eindstand op het bord.

In de andere wedstrijd in groep A speelden Wit-Rusland en Luxemburg 1-1 gelijk. Aurélien Joachim (Lierse) wiste een doelpunt van Pavel Savitski uit. Al speelden de Luxemburgers een hele tweede helft met tien man.

In de stand leiden Frankrijk en Zweden met zeven punten uit drie wedstrijden. Nederland telt vier punten, Bulgarije drie, Wit-Rusland twee en Luxemburg één.

Groep B: Portugal haalt uit, Zwitserland zwoegt

Geen problemen voor Europees kampioen Portugal op het veld van de Faeröer. André Silva had na 37 minuten al drie keer gescoord en na de pauze dikten Cristiano Ronaldo, João Moutinho en João Cancelo nog aan tot 0-6.

Zwitserland had het niet onder de markt op het veld van voetbaldwerg Andorra. Fabian Schär scoorde al na 19 minuten de 0-1, maar het duurde tot de 77e minuut alvorens de Zwitsers een tweede keer konden scoren via Admir Mehmedi. In de extra tijd milderde Alex Martinez nog tot 1-2.

Hongarije won met 0-2 op het veld van Letland dankzij doelpunten van Ádám Gyurcsó en Ádám Szalai.

In de stand leidt Zwitserland met negen punten na drie wedstrijden. Portugal volgt met zes punten, voor Hongarije en de Faeröer met vier punten. Letland heeft er drie en Andorra nul.

Groep H: Bosnië en Griekenland winnen

Griekenland heeft maandagavond op de derde speeldag in groep H van de WK-kwalificaties met 0-2 gewonnen op het veld van Estland.

Aanvoerder Vasilis Torosidis opende al na twee minuten de score in Tallinn, op het uur zette Kostas Stafylidis de 0-2 eindstand op het scorebord. Griekenland behoudt zo na drie speeldagen het maximum van de punten, maar moet wel de leidersplaats aan België laten, dat met 0-6 ging winnen in Gibraltar en een beter doelsaldo heeft. De Rode Duivels en Griekenland nemen het op 25 maart 2017 in Brussel voor de eerste keer tegen mekaar op in deze kwalificatiegroep.

Bosnië-Herzegovina herstelde zich enigszins van de 4-0 opdoffer van vrijdag op de Heizel, door met 2-0 te winnen van Cyprus. Het was in Zenica wel wachten tot de 70e minuut vooraleer de onvermijdelijke Edin Dzeko de score opende, elf minuten later zorgde de aanvaller van AS Roma voor de 2-0. Bij Cyprus speelde Laifis (Standard) de hele wedstrijd.

In de stand leiden de Rode Duivels en Griekenland met negen punten. Bosnië-Herzegovina heeft zes punten, Estland drie en Cyrpus en Gibraltar nul.

Bekijk hier alle uitslagen en standen in de WK-kwalificatiecampagne!