Direct naar artikelinhoud

Indonesië vraagt internationale hulp na tsunami: "Aan werkelijk alles is er een gebrek"

Een man draagt het lichaam van een kind dat om het leven is gekomen tijdens de tsunami.Beeld AP

Indonesië staat open voor hulp vanuit het buitenland, na de verwoestende aardbeving en tsunami op het eiland Sulawesi. Dat verklaarde een regeringsverantwoordelijke, Thomas Lebong. Ondertussen zijn lokale hulporganisaties nog steeds op zoek naar vermisten. In de chaos na het natuurgeweld laat de regering inwoners van Palu ook toe om te plunderen. Zo'n 1.200 gedetineerden uit verschillende gevangenissen hebben bovendien van de gelegenheid gebruik gemaakt om te ontsnappen.

"Gisterenavond heeft president Joko Widodo ons toegelaten om internationale hulp te aanvaarden voor dringende rampbestrijding", zei hij. De Verenigde Staten lieten al weten bereid te zijn om bijstand te verlenen. Ook tientallen hulporganisaties staan klaar. Ons land beslist vandaag of er al dan niet een B-FAST team naar Indonesië wordt gestuurd.

Het dodental is inmiddels gestegen tot 844 doden. Dat cijfer slaat enkel op dodelijke slachtoffers die werden geïdentificeerd. Gevreesd wordt dat het aantal nog zeer fors zal oplopen, aangezien nog steeds niet alle verbindingen met afgelegen gebieden hersteld zijn. Indonesische kranten gewagen ondertussen van meer dan 1.200 doden. Inmiddels zijn de eerste mensen begraven in massagraven. Officieel zijn ook minstens 90 mensen nog vermist.

De eerste lichamen worden in een massagraf begraven op Sulawesi.Beeld EPA

"Mensen zitten nog steeds vast"

President Joko Widodo waarschuwt ook dat er waarschijnlijk nog tientallen mensen vastzitten in de brokstukken van verschillende hotels en een ingestort winkelcentrum in Palu. "Deze mensen bevrijden is prioritair", aldus de president. "De evacuatie is nog niet compleet. Er zijn vele plekken waar de evacuatie nog niet heeft kunnen plaatsvinden omdat er geen zwaar materiaal aanwezig was, maar sinds gisterenavond is er materiaal binnen aan het komen in Palu", aldus de president.

Reddingswerkers deden ten zuiden van de stad een morbide vondst in een kerk. "Mijn vrijwilligers hebben 34 lichamen gevonden. Kinderen die deelnamen aan een Bijbelkamp", zei een woordvoerster van het Indonesische Rode Kruis. Het gebedshuis in het district Sigi was overspoeld door modder en puin.

Ook wordt gevreesd voor het lot van mensen die zijn gestrand in Donggala, een regio die van de buitenwereld is afgesneden. Een hulpverlener die het gebied per motor bereikte, zei dat honderden mensen proberen weg te komen. De wegen zijn geblokkeerd en er zijn nog geen hulpverleners ter plekke. 

Reddingswerkers redden een vijftienjarig meisje uit haar ondergelopen huis.Beeld AP

Voedseldonaties

"We sturen zoveel mogelijk voedseldonaties vanuit Jakarta naar Palu en omgeving", klonk het verder. Uit noodzaak staat de regering momenteel toe dat er geplunderd wordt in Palu, omdat de bevolking op geen enkele andere manier aan levensmiddelen kan komen. Op andere plaatsen zijn agenten en militairen ingezet om tankstations en supermarkten te bewaken. Ook krijgen konvooien met hulpgoederen escortes om plunderaars op afstand te houden.

"Er is een gebrek aan werkelijk alles", voegt Iris van Deinse van het Nederlandse Rode Kruis toe. "Er is geen water en geen elektriciteit. Veel locaties in de getroffen gebieden zijn onbereikbaar. Mensen durven hun huizen niet in omdat ze bang zijn dat die instorten. Ze slapen in de buitenlucht."

Mensen plunderen winkels in Palu. De overheid staat het voorlopig toe.Beeld REUTERS

Gedetineerden ontsnapt

Talrijke gedetineerden maken van de chaos na het natuurgeweld gebruik om te ontsnappen. Uit drie verschillende gevangenissen zijn tot 1.200 gevangenen kunnen weglopen. Dat heeft de regering bevestigd.

Volgens Sri Puguh Utami van het ministerie van Justitie konden de bewuste gedetineerden ontkomen uit de overbevolkte gevangenissen van Palu en Donggala. "Ik ben er zeker van dat zij ontsnapten omdat ze vreesden dat de aardbeving hen zou treffen. Het is voor de gevangenen uiteraard een kwestie van leven en dood".

De gevangenis van Donggala is in brand gestoken en de 343 gedetineerden zijn voortvluchtig. De meeste van hen zaten vast voor corruptie of drugsdelicten. 

Leden van de Indonesische luchtmacht ontladen gedoneerde goederen die naar de getroffen gebieden in Sulawesi zullen worden gestuurd.Beeld EPA
Leden van de Indonesische luchtmacht ontladen gedoneerde goederen die naar de getroffen gebieden in Sulawesi zullen worden gestuurd.Beeld EPA