Slechte tijd van het jaar voor reeën, vossen en padden

© ss

Natuurpunt waarschuwt voor vossen, everzwijnen en reeën op de weg. Deze periode kleurt traditioneel rood voor die dieren. Elke dag worden er meer dan twee doodgereden.

kbz

Kikkers en padden doen het nog veel slechter. Elk jaar worden er ook meer wilde dieren doodgereden.

Natuurpunt ziet een aantal oorzaken. ‘Het steeds drukkere verkeer’, zegt Hendrik Moeremans. ‘Daarnaast zien we de steenmarter vaker in een stedelijke omgeving opduiken, omdat er ook meer stedelijke omgeving is.’

Een jaar kent twee grote pieken in sterfte op de weg, zegt Natuurpunt: een in het voorjaar met de paddentrek en een van de zomer tot oktober. Dat zijn de maanden waarin jonge vossen, everzwijnen en reeën hun eigen leefgebied zoeken.

‘Dat laatste gebeurt nu vaak’, klinkt het. ‘Een gevolg van het feit dat die dieren uit het nest verdreven worden om een eigen leefgebied te gaan zoeken, vaak veel verder weg.’

Maar ook de toenemende biodiversiteit in onze bossen veroorzaakt meer slachtoffers, omdat er nu eenmaal meer wilde dieren als vossen en everzwijnen rondlopen. In 2017 kwamen in totaal 878 vossen, evers en reeën aan hun einde, alleen in de maand oktober waren dat er 100. Waarvan 85 vossen, voornamelijk in de groene rand van Brussel en Gent.

Als algemene richtlijn geeft Natuurpunt mee om in deze periode van het jaar extra uit te kijken op de weg.