Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Ryanair lijdt onder de stakingen

Ryanair lijdt onder de stakingen
Beeld ANP

Het aandeel van luchtvaartmaatschappij Ryanair daalt met bijna 10 procent op de beurs van Londen. Het bedrijf denkt dat de jaarwinst ruim 100 miljoen lager zal uitkomen dan tot nu toe verwacht. Het bedrijf zal vanaf november niet langer de luchthaven Eindhoven gebruiken. Ook lijken alsmaar meer klanten het vertrouwen in Ryanair te verliezen.

Ryanair heeft de winstverwachtingen bijgeknipt. Omwille van de stakingen, hogere kerosineprijzen en lagere passagiersaantallen gaat de Ierse lagekostenmaatschappij nu uit van 1,1 tot 1,2 miljard euro winst in het lopende boekjaar. Bij nieuwe stakingen is een verdere verlaging niet uitgesloten, meldt het bedrijf vandaag.

Tot nu toe ging het bedrijf van CEO Michael O'Leary uit van 1,25 tot 1,35 miljard euro winst in het gebroken boekjaar dat tot eind maart loopt. Maar onder meer de recente stakingen in België, Duitsland, Nederland, Spanje, Italië en Portugal gooiden roet in het eten. Door de stakingen liggen de kosten hoger en hebben de reizigers minder boekingen gedaan voor de komende herfstvakantie en kerstperiode, klinkt het.

Als er nieuwe stakingen volgen in de komende maanden (Ryanairs derde kwartaal), moet Ryanair mogelijk opnieuw de winstvooruitzichten bijstellen.

Vrijdag was er nog een grote staking bij Ryanair in zes landen, waaronder België. De actie was een initiatief van vakbonden voor het cabinepersoneel en pilotenbonden. Ook eerder op het jaar waren er al stakingen. De misnoegde vakbonden eisten onder meer dat Ryanair hen erkent en dat de lagekostenmaatschappij lokale contracten zou afsluiten en het nationale arbeidsrecht zou respecteren.

Cabinepersoneel en piloten van Ryanair staakten afgelopen vrijdag op Eindhoven Airport voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon.Beeld ANP