I
Volledig scherm
PREMIUM
I © ANP

Waarom kwart jongeren die voor het eerst gaan stemmen een autoritair regime verkiest

VERKIEZINGENOver twee weken gaan 393.000 Vlaamse jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen, ruim 8 procent van de kiesgerechtigden. Voor 26 procent van die 'first voters' of stemmaagden is de democratie niet de beste staatsvorm. Zij zien meer heil in een autoritaire leider. Bij jongeren in een beroepsopleiding opteert zelfs de helft voor een sterk leidersfiguur. Dat blijkt uit onderzoek van de VRT naar Vlamingen tussen 18 en 23 jaar.

33 reacties

  • J Ada

    6 jaar geleden
    België is gewoon het bewijs dat democratie allang niet meer werkt... De politici doen gewoon hun goesting, ongeacht hoe de bevolking stemt.
  • Yvan Janssens

    6 jaar geleden
    Dat die 26 procent democratie niet de beste staatsvorm vinden is volstrekt normaal : alle forums van alle gazetten in ons "democratisch" land zijn allemaal afgeschaft en bij de enige gazet waar ze dat voor de democratische schijn nog niet afgeschaft hebben worden al hun reacties volledig weggecensureerd omdat ze niet goedgekeurd zijn door het plaatselijk Sovjet Politbureau! Volstrekt normaal dat ze dan kiezen voor een autoritaire leider, ze weten dat er in België geen democratie IS!
  • Bruno Vermeire

    6 jaar geleden
    Jongeren uit het beroepsonderwijs bestaan uit vele anders belgen en die kennen enkel leiders uit hun thuisland en die zijn veelal totalitaire leiders, vandaar.... In het beroeps wordt weinig aandacht geschonken aan algemene onderwerpen en hun eigen aandacht is ook niet al te aanwezig.
  • Werner Van den brouck

    6 jaar geleden
    De democratie kan enkel werken als het volk veto recht heeft per referendum, dan pas zal je politiekers krijgen die werken voor het volk!!
  • Chris Ysebaert

    6 jaar geleden
    De jeugd ziet ons oud continent snel achteruit gaan en ziet vooral kibbelende politici die zich als kinderen gedragen om toch die laatste stem te winnen. Beloftes kunnen zelden of nooit waargemaakt worden. Je zou voor minder je geloof in de democratie verliezen.