Bagageafhandelaar schrapt 110 banen in poetsafdeling

© Photo News

© Photo News

© Photo News

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad bij Swissport Belgium maakte de bagageafhandelaar bekend dat er 110 banen verdwijnen op Brussels Airport, bij de afdeling Cleaning in Zaventem.

Dieter De Beus

De bagageafhandelaar zette recent het contract stop met Brussels Airlines. Sinds de overname van Flightcare door Swissport draait het bedrijf verlies en dat heeft vooral te maken met het zwaar verlieslatende contract met Brussels Airlines. De stopzetting van dat contract maakt dat 110 jobs op de helling komen te staan. Er werken 240 mensen voor Swissport Cleaning.

“Het contract met Swissport Cleaning gaat vanaf 1 december naar concurrent Mobility Masters”, zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB. “Onder ideale omstandigheden kunnen de werknemers daar terecht. Maar uit ervaring weten we dat een nieuwe werkgever zal proberen het aantal personeelsleden te verminderen en zal sleutelen aan de loon- en arbeidsvoorwaarden.”

Het te vrezen jobverlies komt niet geheel als een verrassing. “Brussels Airlines en Swissport Belgium zijn al jaren aan het onderhandelen over dat contract en de werknemers zijn daar steevast de dupe van. Dat is een spelletje dat men al jaren speelt: eerst wordt extra flexibiliteit gevraagd, dan vallen er ontslagen bij de bedienden, dan is er een tekort aan personeel,... het houdt niet op. Vandaar dat we morgen (vandaag, red.) al een actie planden aan Brucargo in Zaventem. Daar willen we de situatie aanklagen waarin het luchthavenpersoneel zich bevindt. Men eist steeds meer van de werknemers op de luchthaven en nu wil men nog eens de wet-Peeters door onze strot rammen. De timing van de actie is puur toeval, maar toch ook weer niet. Dat er opnieuw ontslagen vallen, daags voor onze actie, toont aan dat er zich wel degelijk een probleem stelt. En dat probleem moet aangepakt worden. Voor de regering is flexibiliteit een spel zoals Pokémons vangen. Ze begrijpt niet dat het voor de werknemers op de luchthaven onmogelijk is werk en privé te combineren.”

Vandaag volgt een eerste overleg tussen vakbonden en Swissport Belgium.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen