Direct naar artikelinhoud
Aardbeving Indonesië

Dodentol aardbeving loopt op tot meer dan 1.300 slachtoffers

Het Indonesische eiland Sulawesi werd op 28 september ook al getroffen door een aardbeving.Beeld AFP

Het aantal doden na de aardbeving en tsunami in Indonesië is gestegen tot meer dan 1.347. Dat heeft de Rampenbestrijdingsautoriteit meegedeeld. Zeker 113 mensen worden nog vermist op het eiland Sulawesi, volgens Willem Rampangilei, de directeur van de rampbestrijding. Vanochtend heeft er zich opnieuw een aardbeving voorgedaan van 5,9 op de Schaal van Richter. 

De aardbeving op Sumba gebeurde vanochtend omstreeks kwart na zeven, ongeveer tien kilometer onder de zeespiegel, op veertig kilometer van het eiland waar 750.000 mensen leven.

Er zijn geen berichten over zware schade of slachtoffers, zo bevestigen de autoriteiten. Enkele gebouwen zouden scheuren vertonen. "De beving werd overal gevoeld. Bewoners vluchtten in paniek hun huizen uit en kinderen waren bang", aldus Martina Djera, hoofd van de civiele bescherming van Oost-Sumba. Er volgden ook nog verschillende, kleine naschokken.

61.000 mensen dakloos

Zo'n 800 mensen met zware verwondingen verblijven nog in ziekenhuizen, en meer dan 61.000 mensen zijn dakloos door de natuurramp van vorige vrijdag. De autoriteiten verwachten dat de balans nog zal oplopen. Veel mensen liggen nog bedolven onder puin en modderstromen. 

Op Sulawesi heerst intussen steeds meer chaos. Reddingswerkers hebben een tekort aan zwaar materieel om puin te ruimen en slachtoffers te bevrijden. Bij de overlevenden is woede ontstaan over het gebrek aan hulpverlening van buitenaf in de eerste dagen na de ramp. Er is gebrek aan voedsel, onderdak en medische assistentie voor gewonden. Er zijn ook berichten over plunderingen in het zwaar getroffen Palu. Al zeker 45 personen zijn opgepakt voor plunderingen en diefstallen. 

Intussen hebben al 26 landen noodhulp aangeboden aan Indonesië. De Indonesische president Joko Widodo gaf maandag toelating om internationale hulp te aanvaarden

Reddingswerkers halen man levend uit puin

In een kerk in het Sigi-district op Sulawesi zijn dinsdag de lichamen van 34 theologiestudenten aangetroffen. De slachtoffers maakten deel uit van een groep van 86 jongeren op bijbelkamp, die na de aardbeving vermist raakten. Over het lot van hun medestudenten bestaat nog onduidelijkheid.

Gisteren hebben reddingswerkers ook een man levend van onder het puin van een ingestort gebouw gehaald. De man die maandagavond werd gered, zat in een kleine holte in de ruïne van een kantoorgebouw waar hij werkte in Palu. Hij kon stappen en zei dorst te hebben. Een ziekenwagen voerde hem onmiddellijk weg.

Reddingswerkers halen man levend uit puin
Beeld AP