Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Bij Ivan worden, soms tot verbazing van de genaamde Ivan, wel man en paard genoemd. Heerlijk

Zinzen Van CauwelaertBeeld rv

In DM ZAPT zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Bart Eeckhout over 'Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan' op Canvas.

De dag waarop ik verlang dat de kiescampagne achter de rug is, is telkens ook de dag waarop de nationale omroep haar verkiezingsprogramma’s in stelling brengt. Dat klinkt oncollegiaal voor de fijne collega’s van de VRT, maar het zijn de politici die me een lichte hoofdpijn bezorgen.

Het is, merk ik, dit jaar weer niet anders. Amper heeft Kathleen Cools – geen kwaad woord over Kathleen Cools – haar eerste ‘extra lange tv-debat’ aangekondigd of ik begin al te hallucineren over een groot vreugdevuur waarin alle debatfiches klimaatonvriendelijk opgestookt worden. Nog maar net is de Vlaamse minister van Inburgering begonnen aan haar vaste inburgeringspraatje of ik snak naar een streng inburgeringsexamen voor mensen die de Nederlandstalige ‘a’ onmachtig blijven - Ondanks Alle Kansen Die Ze Krijgen!

'Ligt het aan mij of zijn wij het enige volk dat zijn vertegenwoordiging als almaar wanhopiger circusdieren wekenlang laat opdraven in formatjes en debatjes?'

Ligt het aan mij of zijn wij het enige volk dat zijn vertegenwoordiging als almaar wanhopiger circusdieren wekenlang laat opdraven in formatjes en debatjes? Voor je het weet, sta je naar je scherm te roepen dat je het al weet dat in Mechelen alle Mechelaars als Mechelaar worden behandeld. (Ik overdrijf, Bart Somers: ik stond niet te roepen, ik ben braaf blijven zitten)

Gelukkig pakt de VRT nu uit met ‘Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan’, een very late night show die zijn titel helemaal waar maakt. Je ziet namelijk de eminente grijsaards Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert … bij Ivan De Vadder. Bij hem schuiven ze voortaan elke dag aan voor een synthese van de campagne.

Het stokoude Statler & Waldorf-concept om twee heren van stand  te laten leeglopen over wat was en wat kon zijn, blijkt nog prima te werken ook. Eindelijk een politiek programma waar geen communicatielijnen dienen aangehouden te worden. Bij Ivan worden, soms tot verbazing van de genaamde Ivan, wel man en paard genoemd. Heerlijk.

'Het stokoude Statler & Waldorf-concept om twee heren van stand te laten leeglopen over wat was en wat kon zijn, blijkt nog prima te werken'

De heren gaan er alvast gezellig bij zitten: enkel het glas wijn en de sigaar ontbreken. Misleidend onderuitgezakt laten ze geen spaander heel van onder meer het bij Phara de Aguirre te kijk gezette Gentse woonbeleid. “Enkel in hun memoires geven politici hun fouten toe”, monkelt Rik Van Cauwelaert, die zoals elke oude krokodil pas gevaarlijk wordt als hij monkelt.

Zo worden er een halfuur lang wel meer tikken uitgedeeld. Op de bal, met af en toe een stukje man erbij.

In een ideale wereld schaft de openbare omroep al haar overbodige campagneformats af. Tot het zover is, kan ik leven met deze dagelijkse beleefd baldadige Muppet Show voor het slapengaan.

'Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan', dagelijks omstreeks 23u30 op Canvas. 

Ivan De Vadder.Beeld VRT