Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht-aankopen van Coucke en Devroe voorlopig geen voltreffers

Voorzitter Marc Coucke en manager Luc Devroe (rechtsonder) zien lijdzaam toe hoe hun club op 0-0 blijft steken tegen STVV, afgelopen zondag.Beeld Photo News

Verloren in Europa, uitgeschakeld door Union in de beker en al op acht punten van Club Brugge in de competitie. Anderlecht voetbalt de laatste weken als een zieke patiënt. Bron van de malaise: het transferbeleid.

Vooreerst hulde aan Herman Van Holsbeeck en Hein Vanhaezebrouck. De drie geslaagde zomertransfers zijn van hen. Kenny Saief was al een Anderlecht-speler toen sportief manager Luc Devroe en voorzitter Marc Coucke hun intrede deden. Het is te zeggen: Van Holsbeeck had de linkerflankspeler gehuurd (met aankoopoptie) van AA Gent, op aandringen van Vanhaezebrouck. En Saief deed het goed, dus het was logisch dat Devroe hem finaal kocht.

Ognjen Vranjes dan. Prima centrale verdediger. Jammer van zijn gebrekkige inspeelpass en de bovengemiddelde kans op kortsluiting, maar voorts kun je met hem wel naar de oorlog. Alleen gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat hij een jaar geleden al op de verlanglijst stond. Het dossier-Vranjes zat dus al in Devroes lade.

En dan is er nog Ivan Santini. Een aanwinst van Vanhaezebrouck, simpelweg omdat hij hem kent en goals maakt.

Vanhaezebrouck wilde een alternatief voor zijn spitsenduo Santini-Dimata en een pion om het spel te maken. Devroe dacht alleen aan Sanneh

Sanneh wel heel duur

Plots bood een makelaar op het einde van de zomermercato Nicolas Isimat-Mirin aan. Vorig seizoen een onbetwiste basisspeler in de kampioenenploeg van PSV, maar desondanks mocht de verdediger er verrassend vertrekken. Vooral zijn prijskaartje was aantrekkelijk: 'slechts' een dikke 2 miljoen euro. De scouts van Anderlecht waren meteen enthousiast en maakten Devroe warm voor de Fransman. Toch wilde de sportief manager niet afwijken van zijn plan A: Bubacarr Sanneh.

Sanneh is een meerwaarde, ondanks zijn soms twijfelende passing, maar was die 8 miljoen euro niet beter anders besteed? En misschien nog belangrijker: gingen er niet veel kostbare uren verloren bij de komst van Sanneh? De onderhandelingen hebben maanden aangesleept.

Al die tijd wilde Vanhaezebrouck een alternatief voor zijn spitsenduo Santini-Dimata en een pion om het spel te maken. Devroe dacht alleen aan Sanneh. Sterker nog, de Anderlecht-trainer moest zich verzetten tegen een nakend vertrek van Ryota Morioka. In de wandelgangen klinkt het dat Coucke en Devroe de Japanner - een overblijver uit het tijdperk-Vanden Stock - wilden lozen. Zulte Waregem informeerde, maar Vanhaezebrouck hem wilde houden. Er was namelijk al weinig creativiteit.

Vandaar ook dat Vanhaezebrouck naar verluidt ontgoocheld reageerde toen de komst van Lazar Markovic afsprong. Anderlecht bood hem 2,2 miljoen euro bruto, maar Markovic wilde meer omdat hij wist dat Trebel 3 miljoen verdient. Paars-wit had beter ingestemd. Markovic brengt a touch of genius waar het elftal zo naar smacht.

Niveau KVO

Analist Aad de Mos vatte het eerder zo samen: "Men had beter échte versterkingen gehaald. Nu is er aangekocht op het niveau van KV Oostende." Het is niet eens overdreven.

Didillon (kost geen punten, maar wint er ook geen), Bakkali (een eeuwige belofte?), Dimata (geflopt in Wolfsburg): met hen jaag je Club Brugge geen schrik aan. Met Musona en Milic breng je Moeskroen niet in verlegenheid. Adzic en Abazaj blinken zelfs bij de beloften niet uit. Een mens mag nog Pep Guardiola voor deze voetballers zetten: er is gewoon te weinig kwaliteit.

Het is er niet op gebeterd sinds Devroe en Coucke. Een beetje clairvoyance - de kwaliteiten van de kern juist kunnen inschatten - van hun kant zou het probleem niet minder groot maken, maar ze zouden wel aan geloofwaardigheid winnen.

Coucke tweette eerder trots te zijn op de transferperiode, Devroe beweerde voor Trnava nog dat er geen slecht werk geleverd is. Alsof het dan aan de coach of de te sterke tegenstand ligt? Onzin. De basis voor de malaise is grotendeels gelegd op bestuursniveau in de weken voor 31 augustus.

In zijn laatste interview als KV Oostende-voorzitter had Coucke kritiek op het werk van Van Holsbeeck. "Het was allerminst een goede mercato." Is het nu beter dan? Daarnaast beloofde Coucke de traditie van Anderlecht, met technische spelers, voort te zetten. We zijn pas oktober, maar het lijken loze woorden te zijn geweest.

Tot slot nog één citaat uit het bewuste gesprek: "Anderlecht mag best wat meer communiceren." Niet het minst met de fans, want zij verdienen deze miserie niet. Vanhaezebrouck evenmin.

Lees hieronder het transferrapport.

Niveau KVO
Beeld RV