Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Lukaku kan spanning rond Manchester United vanavond milderen, Mourinho lacht crisis weg

Onder het oog van José Mourinho trainen Romelu Lukaku en Marouane Fellaini op Carrington, het oefencomplex van Manchester United.Beeld REUTERS

'Hallo, hallo, hallo.' Voor een camera weet José Mourinho zich wel te gedragen. Op zijn persconferentie voor de wedstrijd tegen Valencia oogde de coach van Manchester United ontspannen. Toch wankelt zijn stoel.

Die maandagochtend in de krantenwinkel. Tabloid The Sun schrijft over Zinédine Zidanes telefoontje naar José Mourinho (55), die vreest voor zijn ontslag.

Die maandagmiddag op de persconferentie van 'The Special One'. Journalist Dani Gil van de Spaanse radiozender Cadena Cope: "Klopt het verhaal in de Engelse pers dat Zidane jou heeft opgebeld om je gerust te stellen dat hij niet op jouw job aast. Is het waar dat jij Zidane hebt gesproken?"

Mourinho: "Daar, achter jou! Daar zit de journalist die het verhaal heeft geschreven." Hij wijst naar Neil Custis van The Sun, die het Spaans niet machtig is, en lacht. "Ik vertel hem dat hij jou maar moet vragen wat je geschreven hebt, in plaats van het mij te vragen."

Geen ontkenning, geen vieze blikken. Een netelige kwestie omzeild met een grap, een grijns, charisma en theater

De Spaanse journalist tot zijn collega van The Sun: "Heeft Mourinho met Zidane gesproken?

Custis: "Jazeker."

Hilariteit in de zaal, een grijns bij Mourinho. "Wat de inhoud van de conversatie was?" Mourinho wijst opnieuw. "Hij weet het toch. (pakt zijn iPhone) Hij heeft een bug in mijn telefoon gestoken."

Geen ontkenning, geen vieze blikken. Een netelige kwestie omzeild met een grap, een grijns, charisma en theater. Mourinho, een orator en manipulator, moet je de truken van de foor niet leren. Hij weet hoe hij zich moet gedragen als de spots op hem staan en de lenzen inzoomen.

Slechtste start ooit

Gisteren probeerde hij de crisis bij Manchester United, na een evenaring van de slechtste start ooit in de Premier League (10 op 21), toe te dekken. Hij wandelde speels de zaal binnen, alsof er niets aan de hand was.

Alsof er in zijn spelersgroep geen muiterij is. Alsof hij geen boel heeft met Paul Pogba. Alsof hij grootverdiener Alexis Sánchez voor de groep niet te kakken had gezet met een tirade over diens wanprestaties. Alsof hij Juan Mata in datzelfde groepsgesprek niet had geviseerd. Alsof Anthony Martial de vernederingen in de voorbereiding, na de geboorte van zijn kind, nog niet vergeten is. Vier namen erbij voor het lange rijtje vedetten met wie hij ooit botste. De meest bekende namen daarop: Iker Casillas, Sergio Ramos, Pepe en Cristiano Ronaldo.

Ik geloof niet dat spelers bewust de boel belazeren, maar misschien ben ik dan naïef

Op het oefencentrum in Carrington is het soms over eieren lopen, fluisteren bronnen binnen de club, omdat je niet weet met welk humeur de trainer morgen weer opdagen zal. Gisteren wees hij op een gedeeltelijke verantwoordelijkheid voor de malaise: van spelers tot trainer.

"Elke speler is verschillend", zei Mourinho. "Ik geloof niet dat spelers bewust de boel belazeren, maar misschien ben ik dan naïef. In twintig jaar ben ik nog nooit zo iemand tegengekomen. Soms weet je niet wat er in iemand omgaat. Je kunt altijd lachen, maar toch de meest ongelukkige mens op aarde zijn. Of iemand met een zure blik kan vanbinnen toch erg content zijn."

En dan kwam plots toch die subtiele boodschap naar zijn groep. "Ik denk dat sommige spelers er harder mee inzitten dan anderen." Namen wilde hij niet noemen.

Sinds het EK was Batshuayi, op die korte periode bij Borussia Dortmund na, nergens eerste keus. Daar moet een reden voor zijn

Belgisch spitsenduel

Te midden van de malaise rond Mourinho vechten twee Belgen vanavond een prestigeduel uit in de Champions League: Romelu Lukaku versus Michy Batshuayi. Draait Lukaku, een van de weinige garanties op goals bij Manchester United, de wankele poten onder de stoel van zijn coach er weer wat steviger in?

Of wordt een gepikeerde Batshuayi straks de boeman? Gisteren moest hij alvast een uitspraak bijspijkeren. "Ik ben niet van plan om definitief in Valencia te blijven", zei hij in de Britse krant The Times. "Deze uitleenbeurt is belangrijk voor mijn ontwikkeling, zodat ik als betere speler terug naar Chelsea kan." Woorden die ze in Spanje interpreteerden als "ik wil hier zo snel mogelijk weg". Dat ontkrachtte hij in een tweet in het Spaans: "Ik heb ook gezegd dat ik voor 10.000 procent op Valencia focus." Hij heeft wat goed te maken.

Sommige Belgen zijn er nog altijd niet uit wie van de twee spitsen de beste is. Een kwestie van smaak en stijl eerder dan van cijfers. Lukaku en Batshuayi zijn beiden van het bouwjaar 1993, kruisten elkaar in de jeugd van Anderlecht, maar in zijn ontwikkeling staat 'Big Rom' veel verder. Lukaku telt 454 matchen en 219 goals, Batshuayi heeft 293 matchen en 116 goals.

Opvallend ook: sinds het EK was Batshuayi, op die korte periode bij Borussia Dortmund na, nergens eerste keus. Daar moet een reden voor zijn. Het oordeel van Antonio Conte bij Chelsea was simpel: niet goed genoeg. Ook Maurizio Sarri had twijfels. Daarom dat Batshuayi nu op huurbasis in Valencia speelt.