© © Alexander Meeus

Philip ‘The Sky is the Limit’ Cracco verkoopt Rodania na zwaar verlies

De flamboyante zakenman Philip Cracco wil van het horlogemerk Rodania af. De Vlaamse ‘Wolf of Wall Street’ wil zich focussen op Jobfixers, waarmee hij de uitzendsector verder wil veroveren.

PASCAL DENDOOVEN, TOMMY HUYGHEBAERT

Omdat hij een Rodania kreeg voor zijn plechtige communie. Omdat hij zich het legendarische deuntje van Rodania zo goed herinnerde van toen de koers passeerde aan zijn voordeur. En omdat hij dacht dat hij een pak geld kon verdienen door het winkelnetwerk van Rodania in Amerika uit te breiden, en hij nog heel wat groeipotentieel in de rijker wordende oosterse landen zag. Een mengeling dus van jeugdsentiment en investeringsdrang, dat is wat Philip Cracco overtuigde om in 2015 het uurwerkenmerk Rodania te kopen.

Maar horloges zijn kennelijk een heel andere business dan de interimsector, waarin de West-Vlaming – die we vooral kennen van het televisieprogramma The Sky Is the Limit – groot werd. Afgelopen jaar verloor Rodania zelfs 7 miljoen euro, of evenveel als de omzet. De verliezen hadden onder meer te maken met het afboeken van oude voorraden.

Cracco vindt dat Rodania een goede aandeelhouder verdient. “Ik heb Rodania zijn plaats op de markt teruggegeven, maar nu moet het vooruit”, zegt hij. Cracco zet het merk, inclusief Nona-juwelen en voorraden, te koop. Hij houdt wel een klein team voor het duurdere uurwerkenmerk Manfred- Cracco uit de verkoop.

Prostaatkanker

Cracco zelf zal zich volledig storten op zijn oude liefde: de uitzendsector, waarin hij met Accent Interim al zijn vermogen bijeen spaarde. “Ik heb geen tijd om zowel de uitzendgroep als Rodania te ontplooien. Ik moet mijn energie ook meer focussen door mijn gezondheidsproblemen”, zegt Cracco, die vecht tegen prostaatkanker.

Samen met zakenpartner Bonamie bouwde Cracco in één jaar tijd bij Job- Fixers een keten uit van 52 uitzendkantoren. Ze startten in september vorig jaar met de lancering van 21 kantoren op één dag en voegden daar in augustus een tweede golf van dertig kantoren aan toe. Komend jaar worden nog eens één tot twee filialen per maand geopend. “De kantoren die we in september openden, maakten in maart al winst”, zegt Bonamie. Hij verwacht dat ook de nieuwe vestigingen tegen eind dit jaar winst zullen maken. Op jaarbasis moet dat een omzet van 30 miljoen euro opleveren.

En dus plooit Cracco zich nu terug op zijn oude liefde, de interimsector, waar hij samen met zijn rechterhand Lieven Bonamie JobFixers uitbouwt. Hiervoor zoekt hij nog een minderheidsaandeelhouder.

Cracco zegt Rodania er niet bij te kunnen nemen, onder meer verwijzend naar zijn gezondheidsproblemen. Het merk Rodania (inclusief de juwelen Nona) en voorraden staan te koop. De ondernemer houdt wel een klein team voor het merk ManfredCracco (duurdere uurwerken) uit de verkoop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER